"U rangu ratnog profiterstva"

Mikulić: "Neki su digli marže za više od 590 posto. Dobit će najstrože kazne, a objavit ćemo i imena tih tvrtki"

Andrija Mikulić, glavni državni inspektor Foto: DNEVNIK.hr
Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, komentirao je poskupljenja nekih osnovnih prehrambenih proizvoda i zaštitnih maski koja su uvele pojedine trgovine.

Na pitanje je li itko kažnjen zbog visokih cijena i podignutih marži zaštitnih maski u trgovinama, Mikulić je poručio kako su tržišni inspektori proveli oko 800 nadzora

"Nažalost, ustanovili smo da su neke trgovine na malo i veletrgovine dizale marže, suprotno odlukama stožera. Na brašno, dječju hrani u meso se marža dizala 30 posto, na sredstva za dezinfekciju 200 posto, a za zaštitne maske više od 590 posto", izvijestio je. 

Najavio je i da će se takve tvrtke strogo kažnjavati.

"Idemo s ozbiljnim mjerama, kazna je od 10 do 100 tisuća kuna, a dao sam nalog da se ide upravo s najvećom kaznom uz zatvaranje trgovine na 30 dana", objasnio je Mikulić i dodao kako će javno objaviti imena onih koji krše odluke stožera.

Precizirao je da je do četvrtka poslijepodne za podizanje marži naplaćeno kazni u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

''Za one koji ulovimo da su dvaput ili više puta podigli marže suprotno zakonima neće biti kompromisa da se javno ne navedu nazivi tih trgovačkih društava. Ako se netko bavi ovim stvarima tijekom epidemije, onda je to u rangu ratnog profiterstva'', ocijenio je.