BEZ SVINJA NEMA NI OBIČAJA

Sezona je svinjokolja, a svinjci prazni: "Ja ću ministra nagraditi s 5000 eura ako za ovaj Božić uspije naći prase"

Bliži se sezona slavonskih svinjokolja, prepreke više ne postoje, ali svinja po selima - nema. Svinjci su ispražnjeni zbog afričke svinjske kuge, proizvodnja se nije oporavila, pa će tradicije ove jeseni biti tek u rijetkim dvorištima.

Domaći kulen i ostale delicije od domaćih svinja na imanju Vlade Mandića, svinjogojca iz Retkovaca, bit će i sljedeće godine.

Njegov plan je klati oko 12.12. četiri "bravca", a na stari običaj svinjokolje pozvao je i ekipu Dnevnika Nove TV. Vlado je bez brige jer afrička svinjska kuga nije ušla u njegovo dvorište i svinjac.

"Sačuvao sam svinje, bilo je sve kako treba." izjavio je ponosno Vlado za Dnevnik Nove TV.

Njegove sreće nisu bili drugi svinjogojci

"Mi smo Slavonci, mi idemo glavom kroz zid, ako treba mi ćemo kupiti", kaže Zlatko iz Stitara. U svinjcima drži junice, bikove i konje. Do svinja neće biti lako doći, jer potražnja je veća od ponude.

"Ministra ću nagraditi s 5000 eura ako za ovaj Božić bude uspio naći u gradu Otoku, iz kojega je ministar, ako nađe prase. Ja ga nagrađujem s 5000 eura", oštar je Antun Golubović iz Odjela za svinjogojstvo.

Priču o problemima svinjogojaca pogledajte u videoprilogu novinarke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo vrijedan projekt Splitski gradonačelnik najavio novo ruho splitske rive, Kerum mu odgovorio: "Taj čovjek bunca, što bi se reklo kod nas - ne zna što govori"

Pročitajte i ovo Samit u Dubrovniku Svi se slažu da je Vučić pretjerao, samo Plenković nije komentirao: "Za takvo nešto istolerirati, brate, treba imati želuca!"

 

Povezane teme