Zagrepčani ponovno prvi

Na Maratonu lađa i predsjednički kandidati: Ovako su komentirali isticanje ustaških znakova u Imotskom

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Završio je 27. Maraton lađa u Neretvi. Štit kneza Domagoja ponovno su osvojili Zagrepčani. Predsjednički kandidati tijekom natjecanja komentirali su isticanje ustaškog znakovlja u Imotskom.

Vrućina nije smetala neretvanskim lađarima, koji su se danas po 27. put borili za štit kneza Domagoja. Tradicionalni maraton lađa privukao je tisuće gledatelja, a među njima i troje predsjedničkih kandidata.

Dvadeset i sedmi put po redu plotun kuburaške skupine označio je start. Ispod mosta u Metkoviću 31 posada krenula je u utrku, pripreme su trajale - cijelu godinu.

"Naporno možemo reći da je, ali to nekako je već stvar navike i uhodate se. Već je to dugi niz godina. Prođe nekad bolje nekad lošije, ali kontinuitet je bitan“, rekao je Marin Žderić iz Stablina.

Jer samo kontinuitet donosi - tradiciju.

"Mi to zovemo tjedan lađa na Neretvi, ove godine smo imali jedan dodatak - dolazak lađa iz Tribunja. Jer mi smo ove godine dobili 15 novih lađa u škveru Stipaničev iz Tribunja, prezadovoljni smo lađama, škverom, ljudima“, rekao je Luka Oršulić, Udruga lađara Neretve.

Pročitajte i ovo Naoružajte se živcima Ogromne gužve na autocestama: Nastale kolone prema moru i Zagrebu, tunel Sv. Rok se povremeno zatvara

A gdje su ljudi, tu je često i politika - čak i usred godišnjih odmora. Predsjednik Republike, pod čijim se pokroviteljstvom maraton održava, danas nije bio raspoložen za kamere i mikrofone no zato njegovi protukandidati jesu. Pritom nisu mogli izbjeći pitanja o Imotskom i isticanju ustaškog znakovlja.

"Uvjerena sam da je velika većina građana došla tamo slaviti domoljublje uz pjesme koje vole, a što se svega ostaloga tiče moj odnos prema totalitarnim režimima otpočetka je bio nedvosmislen, a to je da iz hrvatske prošlosti baštinim samo ono što je vodilo stvaranju demokratske Hrvatske“, rekla je Marija Selak Raspudić.

"Nema nikakve dvojbe, sve što je povezano sa ustaštvom svi osuđuju, i u Hrvatskoj nema nijedna osoba koja to može podržat. Ali s druge strane generalizirat sve je katastrofa. Najgore je kad političari krenu tumačit ono što piše u zakonima“, rekao je Dragan Primorac.

Isto pitanje dočekalo je i - HDZ i SDP.

"Mislim da je ovo već postalo uobičajeno, čim su Thompsonovi koncerti, to su popratne pojave. Ali ono što je isto uobičajeno je i šutnja države, Vlade i HDZ-a. A činjenica je da je ovo sve pod njihovim patronima i od toga se ne može oprati ni Plenković ni deklaracije ni povjerenstva koja je sazivao“, rekao je Davor Matijević (SDP).

Pročitajte i ovo gori borova šuma Ponovno požar u Dalmaciji: Izgorjela borova šuma

"Mislim da je Vlada vrlo dobro, kroz povjerenstvo koje je bilo osnovano za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima vrlo jasno rekla što i kako i na koji način. Jer naime od zabrana vam u demokratskim društvima nema neke velike koristi“, rekao je Branko Bačić.

No u demokratskoj Austriji i Njemačkoj očito misle drugačije: tamo se kazne za glorificiranje nacističkih režima broje u tisućama eura, a na tradicionalnim i veličanstvenim manifestacijama nema onda potrebe pričati o bilo čemu drugom - pogotovo ne lošem.

Prije samo nekoliko minuta najbrži lađari prošli su kroz cilj. U Pločama ih je dočekala reporterka Dnevnika Nove TV Danijela Demarin Hasanović.

Ove godine najbolji tim ponovno su bili Zagrepčani - treći put zaredom. Za rutu od 22 kilometra trebalo im je nešto više od 2 sata i 15 minuta.

"Bilo je vrlo teško, strašni su uvjeti bili. Skoro smo se potopili na startu. Bili smo spremni na sve, znali smo da nam je ovo prilika jednom u životu", rekao je Matija Rakić, član pobjedničkog tima te dodao da već više od 5 godina treniraju za utrku.

Pročitajte i ovo Nema da nema Na festivalu u Primišlju Peruanac pao s raznim drogama, kod sebe imao i hrpu gotovine

"Do sada su tri godine zaredom bile prve samo još dvije ekipe - mi smo sada treći. Nova dinastija je stvorena. Jako sam dužan ovom maratonu", objasnio je Rakić.

Prije dva dana na istom natjecanju su se natjecale i lađarice. Najbrže su bile one iz Siska. U Pločama sada kreće dodjela medalja i zabava uz Severinu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Pročitajte i ovo Koncert Eda Sheerana Nastup pop zvijezde sve bliže, uzbuđenje raste - stručnjak komentirao sigurnosnu situaciju na Hipodromu

Pročitajte i ovo Očevid u tijeku Kod Zatona Obrovačkog sudarila se dva automobila, više ozlijeđenih: Vozilo završilo u jarku