Izbor ustavnih sudaca

Puno kandidata, a samo ih desetero može biti izabrano: "Imamo mjesec dana da se dogovorimo i ne izazovemo ustavnu krizu"

Novi ustavni suci bi trebali biti izabrani do kraja godine, a ispitana su 62 kandidata.

Ispitana su 62 kandidata za ustavne suce pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Birat će se novih deset i trebali bi biti izabrani do kraja godine. Za imenovanje ustavnih sudaca potrebna je dvotrećinska većina u Saboru.

Nakon svih saslušanja, reagirali su vladajući i oporba.

"Načelno imamo 5:5 kao prijedlog koji je bio dosad u javnosti. Imamo tjedan dana za razgovore unutar vladajuće većne i oporbe te onda slijede međusobni razgovori", poručio je Ivan Malenica, predsjednik Odbora za ustav.

"Imamo mjesec dana da se svi dogovorimo i ne izazovemo ustavnu krizu, pogotovo u duhu nadolazećih predsjedničkih izbora. Postoje neki kriteriji ispod kojih nećemo ići, ali ako do toga dođe ćemo o tome razgovarati. Imamo neke svoje favorite na temelju ovih razgovora, ali ćemo prvo pričekati da vidimo što će HDZ staviti, koga će predložiti", rekao je Saša Đujić, potpredsjednik Odbora za ustav.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Apel mame Mateje: "Ponižavajuće i nedostatno za podmirenje osnovnih potreba, ne želim da mi djeca budu gladna"

Pročitajte i ovo Rezultati istraživanja Čak 72 posto Hrvata smatra da država ide u pogrešnom smjeru: U Dnevniku Nove TV pogledajte što misle o strankama i predsjedničkim kandidatima