od 8. siječnja

Novi udar na potrošače: Jedna banka drastično poskupljuje naknade

Ilustracija Foto: Getty Images
Ministarstvo financija naložilo je bankama da ukinu naknade za vođenje računa od početka 2025., no čini se da bi potrošači usprkos tome mogli izvući deblji kraj.

Nakon što je ministar financija Marko Primorac najavio zakonsko ukidanje bankarskih naknada za vođenje računa od početka iduće godine, stigao je i prvi odgovor banaka.

Točnije, najveće banke, Zagrebačke, koja je ovih dana poslala svojim klijentima odluku o novim tarifama bankarskih naknada koje će stupiti na snagu 8. siječnja 2025. godine. Prema toj Odluci o tarifi naknada za usluge Banke po transakcijskim računima fizičkih osoba i usluge platnog prometa te direktnih kanala, velik dio naknada znatno se povećava u odnosu na dosadašnje.

Banke od naknada godišnje ubiru oko 300 milijuna eura i one predstavljaju značajan dio njihovih prihoda. Kada je Ministarstvo financija objavilo da će zakonski onemogućiti bankama da naplaćuju naknade za vođenje tekućeg računa građana, iz bankarskog sektora nije se digla prevelika buka iako su jasno dali do znanja da vođenje računa za njih jest trošak.

No oni koji su pomislili da će ga banke preuzeti na sebe pa… prilično naivno, moglo bi se reći po odluci najveće hrvatske banke. ZABA ukida naknade za ugovaranje osnovnog računa (1,99 eura jednokratno) i vođenje osnovnog računa koja sada iznosi 1,99 eura mjesečno.

Ali istodobno se povećava priličan broj ostalih naknada, a neke i drastično, poput pojedinih paketa usluga koje koriste mnogi građani. Primjerice, oni koji još uvijek imaju Dinamičnu lepezu mogućnosti sada plaćaju 7,96 eura, a od 8. siječnja iduće godine plaćat će čak 11,50 eura. Tako će korisnici ove Lepeze umjesto sadašnjih 95,52 eura godišnje plaćati 138 eura, odnosno čak 42,48 eura više

Cijena vođenja Optimum paket-računa narast će s 3,98 eura mjesečno na 5,90 eura. Ekspert paket-račun poskupjet će sa 7,96 eura na 11,50 eura, dok će se vođenje Zlatnog paket-računa umjesto 10,62 eura plaćati 15 eura.

Start paket poskupljuje s 5,31 na 5,90 eura, Smart paket s 10,22 na 11,50 eura, dok će klijenti koji koriste Superior paket umjesto dosadašnjih 15,93 plaćati 17 eura.

Za potrošače koji nemaju pakete, aktivacija i vođenje žiroračuna u eurima, primjerice, umjesto dosadašnjih 0,66 eura bit će 1,20 eura mjesečno. 

Koliko će iznositi naknade Zagrebačke banke od 8. siječnja iduće godine, možete pogledati u dokumentu na kraju teksta.

Također, treba napomenuti kako su neke druge banke ove godine podizale cjenik svojih usluga, dok ZABA to nije učinila.

Nakon tog poteza guverner HNB-a Boris Vujčić poslao je zahtjev bankama da dostave metodologije na temelju kojih su izračunale da je potrebno povećavati naknade ove i prethodnih godina.

"Ako se neka naknada mijenja, da postoji razlog odnosno opravdanje zašto se to događa. Očekujemo da banke na to odgovore izradom i predstavljanjem te metodologije", izjavio je guverner Vujčić u rujnu ove godine.

 

Pročitajte i ovo Ružan slučaj u Zadru VIDEO Mnoge je zgrozilo ono što je konobar učinio stranom radniku: "Strašno da se netko tako odnosi prema drugom biću"

Pročitajte i ovo Imamo dokument Ministarstvo uputilo hitan dopis koji bi mogao riješiti bojkot škole: Pogledajte što traže