Stiže novi model

Pronaći parkirno mjesto već je nemoguće, a uskoro će biti još teže: Građani su ljutiti jer će promjenu osjetiti i na džepu

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Pronaći parkirno mjesto u centru Zagreba nemoguća je misija, a s novim modelom gradonačelnika Tomislava Tomaševića neće biti ništa lakše. Parkirne zone pretvara u blokove, građani su bijesni jer će novi plan osjetiti na džepu, a priču o svemu napravila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Od rujna stižu promjene u zagrebačkom parkingu. Građani iz centra više neće moći po povlaštenoj cijeni parkirati u cijelom gradu, a oni u drugoj zoni više neće moći povlašteno parkirati u trećoj i četvrtoj. Naime, Tomislav Tomašević uvodi blokovsko parkiranje po zonama.

Kako će sustav izgledati u praksi, vidjet ćemo na primjeru Hrvoja, koji živi i radi u centru. Dosad je plaćao povlaštenu mjesečnu kartu od 13,30 eura i mogao bilo gdje parkirati. Prema novom modelu, iako živi u Đorđićevoj, a radi u devet minuta udaljenoj Preradovićevoj, morat će plaćati dvije parkirne karte jer ulice neće biti u istom bloku.

"Po novom gradonačelnikovu prijedlogu ja se neću moći parkirati na svom poslu. Mislim da model nije najbolji jer će nama stanarima otežati još više. Morat ćemo kružiti u tim blokovima koji su nam zacrtani", rekao je Hrvoje reporterki Dnevnika Nove TV Matei Ćorić Brunović.

Iz Grada su u pisanom odgovoru na upit Dnevnika Nove TV objasnili da će povlaštena karta vrijediti u promjeru od nešto manje od jednog kilometra. Vjeruju da će ta odluka smanjiti broj automobila u centru. S druge strane, oni koji žive u centru misle upravo suprotno jer su im parkirna mjesta vječno puna.

"U ovoj ulici nalazi se 106 obilježenih parkirnih mjesta. Od tih 106, 29 zauzimaju građevinski radovi, 17 invalidi i sedam je rezervirano", napomenula je Ksenija Remenar Vekić.

Ti automobili neće nestati, a oni koji dolaze u centar grada i dalje će ovamo dolaziti. Cijena parkinga ostat će ista – 13,30 za prvu zonu, za drugu 5,30, a za treću zonu 3,30 eura. Dekan Prometnog fakulteta Marko Šoštarić podržava novi model parkinga.

"Nije logično da netko tko živi na širem području centra grada ima povlaštenu parkirališnu kartu za područje cijelog grada. Ta parkirališna karta stimulira ga da koristi osobni automobil iako može imati jako dobru alternativu u javnom prijevozu, bilo u tramvaju, bilo u autobusu", napomenuo je.

Od prvog rujna Tomaševićev prijedlog trebao bi stupiti na snagu, a za to mu ne treba ni odluka Gradske skupštine. Na to se odlučio jer, među ostalim, smatra da u centru grada previše ljudi ima povlaštenu kartu.

Pročitajte i ovo U Slavonskom Brodu Šokantni detalji tragedije: Građane probudili vapaji - "Čuo sam da netko zove u pomoć, vrata otvorena, a dečko leži sav u krvi"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr