uvodi se u četiri kvarta

Tomašević najavio novi projekt: Pogledajte koje će ovlasti dobiti obični građani

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević Foto: Ranko Suvar/Cropix
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je pilot-projekt participativnog budžetiranja. Projekt će se provoditi u četiri zagrebačka kvarta.

Grad Zagreb započinje pilot-projekt participativnog budžetiranja u četiri gradske četvrti, prema kojem će građani moći predlagati na koje će se projekte potrošiti dio novca namijenjenog tim četvrtima, najavio je u utorak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pilot-projekt provodit će se u četvrtima Peščenica - Žitnjak, Trnje, Trešnjevka - jug i Podsused - Vrapče.

Građani će prvi put izravno moći sudjelovati u odlučivanju o komunalnim aktivnostima koje će se provoditi u njihovim lokalnim zajednicama, čime se jačaju transparentnost, inkluzivnost i participacija u raspodjeli javnih sredstava, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Od danas pa do 15. listopada građani će moći podnijeti prijedloge projekata koji se financiraju iz planova komunalnih aktivnosti, kao što su uređenje javno-prometnih površina i objekata, igrališta i zelenih površina, prostora mjesne samouprave, drugih javnih objekata i površina.

Prijedlozi se podnose online preko sustava e-Građani (e-Participativno budzetiranje (arcgis.com)) ili osobno u prostorima gradskih četvrti.

Po isteku roka za podnošenje prijedloga počinje postupak evaluacije od mjesec dana, nakon čega će se na javnoj tribini predstaviti zaprimljeni prijedlozi. O predloženim projektima glasat će se preko web-platforme krajem studenoga. Izabrani projekti bit će financirani u sklopu planova komunalnih aktivnosti u 2025. godini.

Tomašević je rekao kako će plaće zaposlenih u Gradu rasti, ali samo za one s koeficijentom do 2,7, što ne obuhvaća rukovodeći kadar.

"Moramo slijediti ono što se radi u državnom sektoru kako bismo ostali konkurentni i zadržali ljude", rekao je. Financijski efekt toga u proračunu je zanemariv i iznosi oko dva milijuna eura, a po zaposleniku će iznositi oko 50 euro u bruto iznosu, kazao je.

Rekao je da je Grad u prvih šest mjeseci ostvario od oko 120 milijuna eura, no to će do kraja godine biti neutralizirano zbog pokrenutih najvećih kapitalnih projekata, a to su bazen Špansko, obnova Doma sportova, Paromlin, otvaranja vrtića itd.

Govoreći o prometu u gradu, gradonačelnik kaže kako postoje velike investicije koje bi trebale smanjiti prometne gužve. "Kupljeno je 40 tramvaja i čekamo njihovu isporuku, 40 ćemo još kupiti, a kupujemo i nove autobuse na obnovljive izvore energije."

Pročitajte i ovo požar u Osijeku FOTO Izgorio automobil poznatog poduzetnika u Slavoniji

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima