Vremenska prognoza

Vrućine ne popuštaju ni noću, a za jednu regiju upaljen i meteoalarm: Detalje otkriva meteorolog Dnevnika Nove TV

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Početak je klimatološke jeseni, no ljeto se još uvijek ne da. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Vrući zrak zauzima najveći dio Sredozemlja, Balkan, ali i dobar dio centralne Europe gdje će također i u prvim danima rujna biti neuobičajeno vruće. Prizemno smo u polju izjednačenog tlaka, vrijeme će sljedećih dana, uz svu ovu toplinu biti i sunčano, no povremeno će ipak biti manjih nestabilnosti koje se mogu manifestirati kroz poneki pljusak, i to prije svega u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Prvo jutro u novom radnom tjednu, pretežno sunčano i toplo, a na Jadranu i vrlo toplo. Ova previsoka temperatura tijekom noći i jutra vrlo je neugodna za spavanje, pa je na snazi i dalje narančasta razina Meteoalarma za područje Jadrana. Na moru će u nedjelju navečer najčešće biti između 24 i 27 stupnjeva. U kopnenim krajevima su noći pak ugodnije i omogućavaju dobar san. Tu će rano ujutro biti između 16 i 20 stupnjeva, a u gorju moguće i malo svježije. Posvuda bez vjetra, samo će uz obalu ponegdje puhati slab jugozapadnjak.

I poslijepodne nam nosi pretežno sunčano vrijeme. U središnjoj Hrvatskoj još jednom uz temperaturu između 32 i čak 35 stupnjeva u onom najtoplijem dijelu dana.

Vrlo slično i u Slavoniji i Baranji. Prevladavat će sunčano i vruće. Vjetar slab, a dnevna temperatura uglavnom oko 34, 35 stupnjeva.

I na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj najvećim dijelom sunčano. Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka stoji mala mogućnost i za poneki pljusak, prije svega u Gorskom kotaru i u unutrašnjosti Istre. Ponegdje na moru sutra tek umjeren jugozapadni vjetar. Temperatura u gorju od 27 do 31, a na sjevernom Jadranu između 32 i 34 stupnja.

U Dalmaciji također pretežno sunčano i vruće. Puhat će slab, samo mjestimice umjeren jugozapadnjak, a temperatura će biti većinom između 32 i 35 stupnjeva.

Temperatura mora i dalje je između 25 i 27. Dosta toplo.

UV indeks će u ponedjeljak u većini zemlje biti umjeren ili visok. Sunce je sve niže nad horizontom, svijetli dio dana sve kraći, pa je i opasnost od UV zračenja nešto manja.

Vrijeme idućih dana 

Na kopnu sljedećih dana prevladavat će sunčano i vruće vrijeme. Uz dnevni razvoj oblaka može biti i lokalnih pljuskova, ponajprije u gorskoj Hrvatskoj, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a u četvrtak i drugdje u unutrašnjosti. Bit će malo manje vruće, no i dalje pretoplo za prve dane rujna.

I na moru će prevladavati sunčano te će se zadržati vruće. Neće biti posve stabilno pa će poneki pljusak biti moguć uglavnom u četvrtak kad će i na moru biti malo oblačnije. Puhat će većinom slab vjetar s juga i jugozapada, povremeno u utorak i četvrtak umjerene jakosti. Vrućina popušta, no ne previše. Preko 30 na moru ostaje i dalje.

Kad govorimo o vikendu, govorimo zapravo o ljetu. Pretežno sunčano i vruće, možda ne kao u prvoj polovici tjedna, ali svakako vruće. Sa subote na nedjelju stoji i mala mogućnost za pljusak. No potvrdu za to pričekat ćemo još koji dan.
 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Pročitajte i ovo uzrok smrti nepoznat Hvaldimir, slavni beluga kit špijun, pronađen mrtav: "Dotaknuo je srca tisuće ljudi"

Pročitajte i ovo U Turskoj Neočekivani obrat u slučaju nestanka djevojčice: Policija privela strica, jedna stvar im je bila sumnjiva