Visok UV indeks

Prije novog toplinskog vala, čekaju nas oborine. U nekim dijelovima zemlje mogle bi biti i ozbiljnije

Nedjelja nam donosi kišu, ponegdje i obilnu. Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje u nadolazećoj vremenskoj prognozi.

Subotu su obilježile ugodne temperature i kombinacija oblaka i sunčanih razdoblja. Već u nedjelju će biti mjestimične kiše, a onda nas ozbiljnije oborine očekuju u noći na ponedjeljak. No, nakon prolaska tih nestabilnosti, temperature će se vrlo brzo popeti i do 35.

Iako će u nedjelju prizemni tlak biti blago povišen, u visini će se premještati vlažna i nestabilna zračna masa koja će donijeti kišu i pljuskove, većinom u noći na ponedjeljak.

Ipak, u zapadnim krajevima malo kiše ili pokoji pljusak može pasti već u jutarnjim satima, ponegdje uz grmljavinu. Kiša se očekuje na sjevernom Jadranu, u gorju i u Pokuplju i Banovini.

Ostatak unutrašnjosti i Dalmaciju očekuje djelomice sunčano i uglavnom suho jutro. Vjetar na kopnu slab, na moru umjeren, na sjevernom dijelu bura, u Dalmaciji južni smjerovi. Najniža temperatura na kopnu između 11 i 16, na moru od 19 do 23.

U središnjim predjelima dan promjenjivo oblačan, ali sa sunčanim razdobljima. Kiše nakon prijepodneva ne bi trebalo biti sve do kasnih večernjih sati. Vjetar slab, a temperatura i dalje ugodna, između 27 i 29.

U Slavoniji i Baranji djelomice sunčano uz većinom umjerenu naoblaku. Vjetar slab, a u najtoplijem dijelu dana mjerit će se do 29. U gorju također djelomice sunčano, ali iako se većina kiše očekuje u prvom dijelu dana, mjestimice može pasti još malo oborina u Gorskom kotaru.

Na sjevernom Jadranu će u nedjelju poslijepodne biti duljih sunčanih razdoblja, ali ponegdje može pasti još malo kiše. Bura će okrenuti na jugozapadnjak, a u najtoplijem dijelu dana temperatura od 26 do 28, u gorju nekoliko stupnjeva manje.

U Dalmaciji djelomice sunčano i uglavnom suho. Više oblaka očekuje se u unutrašnjosti nego na obali. Puhat će slab do umjeren vjetar južnih smjerova, a najviša dnevna temperatura između 29 i 31.

Temperatura mora se nije puno promijenila posljednjih dana pa se i dalje mjeri većinom između 24 i 26.

UV indeks u većem dijelu zemlje visok, nešto niži na istoku zemlje, ali vrlo visok na jugu Dalmacije.

Pročitajte i ovo Milijunske štete Proglašena prirodna nepogoda: Poznat rok za prijavu štete od tuče u Požeštini

Pročitajte i ovo Ekstremno vrijeme diljem planeta U Francuskoj poplave i tuča, u Kanadi izmjerena najviša temperatura u povijesti. Preminulo je 233 ljudi: "Klimatska kriza nije izmišljena"

Ponedjeljak umjereno do pretežno oblačan, mjestimice s kišom, a lokalno i pljuskovima s grmljavinom. Nastavak radnog tjedna sunčan. Temperatura u ponedjeljak oko ili malo ispod prosjeka, a od utorka osjetan porast temperature i dnevne vrijednosti iznad 30, već sredinom tjedna i 35.

Na moru ponedjeljak promjenljiv, povremeno uz kišu. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina, dok bi na južno dalmatinskim otocima kiša mogla izostati. Popodne i osobito navečer razvedravanje, pa će od utorka prevladavati vedrina, a temperatura zraka u porastu. Noću će puhati umjeren burin, danju sjeverozapadnjak, izvijestila je Maja Bubalo u Dnevniku Nove TV.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme