Gost Dnevnika Nove TV

Vojni analitičar o mogućnosti otvorenog rata između Izraela i Hezbolaha: "Prijeti operacija ogromnih razmjera i invazija jedne zemlje"

Ivica Mandić i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Foto: Dnevnik Nove TV
Vojni analitičar Ivica Mandić gostovao je u studiju Dnevnika Nove TV i komentirao eskalaciju sukoba između Izraela i Hezbolaha te utjecaj Irana na situaciju.

Vojni analitičar Ivica Mandić na pitanje je li posljednja eskalacija sukoba početak otvorenog rata između dvije strane i što on znači za ostatak svijeta, za Dnevnik Nove TV podsjetio je kako se ne radi o izdvojenom slučaju.

"Današnja eskalacija nije izdvojen slučaj, nego ga se treba vezati s ubojstvom vođe Hezbolaha u Teheranu. Problem šuplje organizacije ne odnosi se samo na Hezbolah nego i na Teheran jer je teško takvoj organizaciji zamijeniti infrastrukturu, posebno kada je u pitanju ratna operacija velikih razmjera", rekao je i osvrnuo se na situaciju infiltracije Mossada u Libanonu 2006. godine.

"Ako i dođe do eskalacije, uslijedit će zračno-kopnena operacija ogromnih razmjera gdje će se izvršiti invazija Libanona, sigurno do rijeke Litani. Dakle, stupnjevitog uvođenja izraelskih snaga u ratnu operaciju neće biti i toga se i boje jer bi to značilo nestanak Hezbolaha", objasnio je.

Objasnio je i da je izraelska vojska ima problema, tj. da joj nedostaje 15 bojni i da traje unutarnji sukob koji se odnosi na ortodoksne Židove i njihov doprinos ratu.

"K tome Izrael i dalje provodi operaciju u Gazi, a ima i problema s hutistima iz Jemena.  Morali bi za to sve povećati svoje nage, a to uključuje nove probleme kao što je crpljenje plina iz obalnog pojasa. 2006. godine gospodarski život u Izraelu je stao i zato ne mislim da će doći do eskalacija svjetskih razmjera", rekao je.

Prokomentirao je i stajalište Irana.

"Puno će pričati, ali neće ništa napraviti. Ucjenom se Izrael ne može zadržati da ne napadne postrojenje za obogaćivanje urana. Eskalacije sa stane Teherana Benjamin Netanyahu iskoristio bi za napad na ta postrojenja da bi se jednom zauvijek otklonila pogibelj od nuklearnog oružja za Izrael.

Puno je razloga da ne dođe do eskalacije sukoba", zaključio je. Pročitajte i ovo "Drastično smo napredovali" FOTO Srpska vojska pokazala čime raspolaže, a Vučić sipao pohvale: "Imamo i moćne rakete, među najjačima smo"

Pročitajte i ovo Vozač ozlijeđen Auto podletio pod vlak kod Demerja. Svjedokinja ispričala: "Nisam znala što se događa, vlak je čudno svirao"

Pročitajte i ovo Očevid u tijeku Tragedija u Zagrebu: U prometnoj nesreći poginula pješakinja