objava na facebooku

Vlada se obrušila na Milanovića, a sada je stigao odgovor: "Sve ostalo je uključivanje u rat"

Vlada se obrušila na Milanovića nakon što predsjednik nije dao suglasnost na odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u NATO aktivnosti za potporu Ukrajini (NSATU). Sada je stigao Milanovićev odgovor.

Vlada se oglasila priopćenjem u kojem je kritizirala predsjednika Zorana Milanovića nakon što je on stopirao odlazak pet hrvatskih časnika u zapovjedništvo NATO-ove aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU). 

Milanović se oglasio na Facebooku i tako odgovorio na prozivke Vlade. 

"Jednostavno, dok sam ja Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik – hrvatski vojnici, dočasnici i časnici neće sudjelovati u aktivnostima koje Hrvatsku guraju u rat. Radilo se o jednom ili stotinu vojnika, ma gdje oni bili – radi se o izravno stožernoj potpori zaraćenoj strani koja nije članica NATO-a i to predstavlja izlazak iz okvira nacionalnog interesa Republike Hrvatske.

Predanost Republike Hrvatske našim saveznicima u NATO-u ogleda se i u činjenici da sam dao suglasnost za povećanje sudjelovanja pripadnika OSRH-a u graničnim zemljama Saveza za gotovo 80 posto, s 300 na 520 pripadnika.

Napominjem kako Hrvatska ima obvezu pomagati isključivo saveznicima i to svakodnevno radimo. Sve ostalo je uključivanje u rat, što nisam i neću dopustiti. Ja odgovaram isključivo hrvatskim ljudima, a ne Washingtonu i Briselu – tako će i ostati", napisao je predsjednik. 

Priopćenje Vlade

U Banskim dvorima kažu da bi uloga hrvatskih časnika bila primarno logistička potpora i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu i tvrde da nije predviđeno slanje hrvatskih vojnika u tu zemlju.

Po prijedlogu ministarstva obrane, do pet hrvatskih časnika bi u razdoblju od 2024. do 2026. otišlo u zapovjedništvo NATO-ove aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU) u Wiesbaden u Njemačkoj.

"Zoran Milanović kontinuirano, već godinama, zastrašuje javnost da je namjera sudjelovanja u NATO-ovoj aktivnosti 'slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu' ili 'uvlačenje Hrvatske u sukob s Rusijom'", stoji u vladinu priopćenju.

"Hrvatskoj ne prijeti nikakvo uvlačenje u rat i Milanović je taj koji takvim potezima nepotrebno izlaže i dodatno izolira Hrvatsku na međunarodnoj sceni, rušeći njezin kredibilitet kao saveznice NATO-a", dodaje se.

Nazivajući ga "nedosljednim i neiskrenim", vlada kaže da je predsjednik bio na samitu NATO-a u Washingtonu u srpnju, usvojio Deklaraciju šefova država i vlada i nije se ogradio od osnivanja NSATU-a, a sada sprječava odlazak hrvatskih časnika u tu misiju.

U Banskim dvorima su usporedili to sa situacijom kada je Milanović nazivao ''izdajnikom'' svakog onog koji glasa za pristupanje Švedske i Finske u NATO, da bi potom podržao njihovu kandidaturu.

"Hrvatska, članica NATO-a, Europske unije, europodručja i Schengena, nije nesvrstana niti neutralna država, već je dosljedna u poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije, koja je prouzročila ubijanje civila i razaranje ključne infrastrukture u Ukrajini, stoji u priopćenju. "Za razliku od politike vlade, Milanović služi kao instrument za provođenje ruske propagande i slabi Hrvatsku poziciju kao saveznice u NATO-u", poručili su iz Vlade.