Najavio i rebalans

Vlada odlučila stati na kraj divljanju cijena nekretnina i najma stanova: "Tu smo odlučni"

Premijer najavio novu stambenu politiku Foto: Getty Images
Premijer Plenković na sjednici Vlade najavio je nastavak rebalanca proračuna u kolovozu, nove porezne prijedloge, ali i nove politike priuštivog stanovanja.

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak na sjednici Vlade da će krajem kolovoza, kada Vlada nastavi zasjedati nakon ljetne stanke, nastaviti pripreme za rebalans državnog proračuna.

"Konzultacije se vode, to su uobičajene aktivnosti, vodeći računa i o razvojnoj i redistributivnoj funkciji proračuna kako bi osigurali i ulaganja i zaštitu svih ranjivih skupina u društvu. Također će se tada u javno savjetovanje pustiti i prijedlog novih poreznih izmjena", najavio je u uvodu sjednice Vlade.

U savjetovanje će krenuti i Nacionalni plan stambene politike koji će prije toga još jednom biti raspravljen na razini kabineta i Vlade kako bi se pozabavili temama koje su važne za svakog hrvatskog čovjeka, a to je prije svega cijena nekretnina, cijene najma koje su značajno povećane u zadnjih nekoliko godina. "Tu smo odlučni pronaći i promišljene politike i rješenja koja trebaju pomoći građanima", rekao je.

Pročitajte i ovo Završena obdukcija Otkriveni užasni detalji zločina u susjedstvu: Beba koja je pronađena u kontejneru je ugušena

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu FOTO/VIDEO I dalje gori u PP Biokovo: "Stanje nije dobro, gori u planini, vatrogasci sada ne mogu ništa, nemoćni su bez kanadera"

U Hrvatskoj je, kako je naveo, trenutno 25 posto stanova prazno, 40 posto stambenog fonda ne služi za stanovanje, a to je oko milijun stanova koji se trenutno ne koriste u stambene svrhe.

To su podaci koji su polazište za rješavanje ovog problema, kazao je Plenković te dodao kako se moraju naći i rješenja za pomoć mladim obiteljima kako riješiti pitanje stanovanja i na taj način voditi politike koje neće pridonijeti dizanju cijena nekretnina i najma nego obrnuto. Logika je pronaći rješenje za priuštivo stanovanje u Hrvatskoj, kazao je.