Lijepa riječ sva vrata otvara, a u Martinom slučaju dobra kava i osmijeh otvaraju put – napojnicama.
"Napojnice puno znači, na sezoni to može značiti i više od plaće", rekla je Martina.
Davanje napojnica sve je rjeđe jer se sve češće plaća karticama. Primjerice, ako konobaru ostavite 100 kuna napojnice putem POS uređaja, njemu ostaje, objasnila je predsjednica Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore (HOK) Đurđica Mostarčić, "oko 30 i 5-6 kuna, možda 8-9, što je zapravo jako mali dio".
Ostatak ide državi kroz razna davanja.
"Nisu bila propisana jasna pravila, nisu se ugostitelji ni snalazili tako da su svi odbijali takvu vrstu naplate da ne bi ušli u neki prekršaj", rekla je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, za Dnevnik Nove TV.
Novi je plan Vlade napojnice oporezivati, bilo da se radi o gotovinskim ili kartičnim. Neoporezivo bi bilo do 10 posto iznosa računa, a svaki djelatnik mogao bi godišnje primiti do 25 tisuća kuna napojnice koje ne bi bila oporeziva. Na sve iznad toga platio bi se porez.
"Tako da cijelo naše poslovanje bude legalizirano i u digitalnom smislu da se svaki gost osjeća sigurno", rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.
Detalji će se još brusiti u suradnji s Ministarstvom financija. Deset kuna bakšiša, tringelta, manče – kako god je zvali i kako god je ostavili – bez ikakvih problema mogli biste ostavljati od početka 2024. godine.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr