Sjednica Vlade

Plenković: "Imamo najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih ikada u Hrvatskoj"

Na trećoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na rast BDP-a.

Na dnevnom redu sjednice Vlade  bio je prijedlog izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (EU), zatim prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Vrbovcu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak Raspravljalo se in o prijedlogu odluke o davanju suglasnosti Općini Viškovo za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Pročitajte i ovo Misterij u Njemačkoj Mladić nestao prije sedam godina, prije nekoliko dana dogodio se obrat

Pročitajte i ovo Olujno nevrijeme Oluja koja je poplavila gradove tek je završila, a već se najavljuje nova: Stiže lipanjski monsun?

Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor. Premijer naglasio da su jutros prezentirali javne pozive za vrtiće, osnovne škole, srednje škole...

"To je jedna sjajna inicijativa", rekao je.  Osvrnuo se na rast BDP-a, taj rast je projiciran na 3,9 posto, vidjet ćemo hoće li biti toliki, ali ovaj podatak je najveći rast unutar članice europske unije koje objavile, naglasio je.

"To je 13 kvartal u kojem bilježi pozitivna stopa kretanja BDP-a, naglasio je.

"Doprinos rastu BDP-a u prvom tromjesečju ove godine imali su ubrzanje rasta potrošnje kućanstava, nastavak snažnih investicija u fiksni kapital, i intenzivna provedba projekata”, dodao je.

Naglasio je da je situacija na tržištu rada povoljna.

"U RH je broj osiguranika 1 720.000 ljudi. To je najveći broj dosad, a oni koji su registrirani kao nezaposleni samo 88.482. Imamo najveći broj ljudi koji rade ikada i istodobno najmanji broj nezaposlenih ikada u Hrvatskoj", naglasio je premijer.

Premijer je rekao da se Hrvatska dovodi u poziciju da ubrzano ide prema stupnju razvijenosti onih zemalja koje su u EU ulazile prije nas. Procjene su da bi samo Malta trebala imati veći BDP od nas u narednom razdoblju. To znači da smo iznad prosjeka EU koja procjenjuje prosječni BDP na 3.2 posto.

Naglasio je da će rast razvijenosti dovesti do toga da će smanjiti broj onih koji napuštaju Hrvatsku zbog nešto malo veće plaće: "Kad stave na vagu uvjete u Hrvatskoj, izglednije će odlučiti da ostanu u svojoj kući, svom gradu, svojoj općini".

Naglasio je da namjeravaju biti na 80 do 82 posto prosječne razvijenosti. 

Najavio je da će svako dijete do 2030. godine imati mjesto u vrtiću, a do školske godine 2027/2028 u svim školama će biti jednosmjenski rad.  Premijer je komentriao i trezorske zapise.

"Dosad je upisano 190 milijuna eura, preko 12.000 građana je sudjelovalo. Zadnji dan za upis je ponedjeljak", rekao je. 

 

Povezane teme