Crash test

VIDEO/FOTO Sudar automobila i motora u Zagrebu: "To je poprilično ozbiljna brzina"

U Zagrebu je održan crash test automobila i motocikla.

Samo ove godine 61 motociklist izgubio je život na cestama. Da bi se to preveniralo, ali i ukazalo na opasnosti već pri malim brzinama, u Zagrebu je održan crash test automobila i motocikla.

"Svi govore da su to male brzine, ali 40-50 kilometara na sat nije uopće mala brzina. Da udarite u neku nepomičnu prepreku poput zida, to je poprilično ozbiljna brzina i nastaju teške tjelesne ozljede, a možda i smrt", objasnio je Tomislav Kučinić iz Zavoda za prometno-tehnička vještačenja.

Snimke testa pokazuju da brzine i od 40 kilometara na sat u sudaru automobila i motocikla mogu biti pogubne. Uz to, test je pokazao i važnost nošenja kacige. Ovakvi testovi služe i za detaljnu analizu nesreća u kontroliranim uvjetima, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

"Ovdje u biti dolazimo do neposrednih informacija o mehanizmu nastanka štete na vozilima, ali isto tako mehanizmu nastanka ozljeda kod putnika ili vozača u konkretnom slučaju motocikla", rekao je stručnjak za procjenu šteta Kristijan Oslić.

Pročitajte i ovo "Pitomi su, jedu iz ruku" VIDEO Otkud bizoni na Velebitu? "Jedva smo ih nabavili..."

Pročitajte i ovo Živahno u Saboru Bulj pokazao jaja Plenkoviću