Predbožićni petak znači samo jedno – velike gužve na ribarnicama diljem Hrvatske.
"Makar da se te dane opustimo. Ne idemo na skijanje, onda si možemo to priušititi", rekao je Tomislav iz Zagreba.
"Radim osliće samo s parangala, onda ovo pohano. I još ako nađem kozice na buzaru", rekla je Fani iz Zagreba.
A čini se da nema te inflacije koja bi tradicionalnu deliciju maknula s blagdanskog stola.
"Ne, čak odemo u restoran na bakalar", rekla je Zdenka iz Splita.
"Od sutra ću ga namakati do Badnjeg dana. Badnji dan ujutro ću ga spremit na ribarski", rekla je Jadranka iz Splita.
"Bakalara imamo svježeg, ali tu na tržnici Dolac ima suhog bakalara i to onaj pravi", rekla je Tatjana iz Zagreba.
"Kupuje se već tjednima bakalar, iako je cijena u nebo otišla", kaže Milica iz Zagreba.
Kilogram norveškog najbolje kvalitete ide preko 60 eura, ali može se naći i ispod četrdeset. I kažu, ni taj nije loš.
"Dva sam kupio već, jednog smo već pojeli. Dobar je, nije mi loš. Čini mi se da malo manje vonja nego onaj prije, ali sasvim pristojan bakalar", kaže Miho iz Dubrovnika.
"Moja žena to nije naučena raditi budući da su rekli da je problem mirisa, dakle mi ne jedemo bakalar", rekao je Branko iz Zagreba.
Za morski ručak dan uoči Božića može se proći i povoljnije. Što ide ako nije bakalar?
"Mala riba, srdelica najjeftinija, orada, bancin, pastrva... škampi", rekao je Zoran iz Zagreba.
"Ljudi vam kupuju sukladno svojim mogućnostima. Imate ribe od tri eura pa do trideset pet. Uglavnom od osam do petnaest eura. Cijene se ribe ionako nisu mijenjale još od vremena kad smo imali kune", kaže Mario iz Dubrovnika.
Na troškove ćemo, kao i inače, ionako više paziti u siječnju.