150 godina vatrogastva

'Vatrogasce i njihovo životno opredjeljenje može se promatrati kao uzore'

Slika nije dostupna
Svečanost u povodu 150. godina vatrogastva u Hrvatskoj održana je danas u Rijeci, gdje je 1863. godine ustrojena prva profesionalna vatrogasna postrojba na području današnje Hrvatske ali i u širem okruženju.

Zapovjednik riječke Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance je u pozdravnom govoru istaknuo da je ta vatrogasna postrojba utemeljena odlukom tadašnjeg gradskog magistrata. Odluka je donesena nakon velikog požara godinu ranije, 1862. godine u industrijskom postrojenju mlina Žakalj u kanjonu Rječine kad se pokazalo da je nužno kvalitetnije organizirati vatrogasnu službu.

U prvoj postrojbi bilo je 10 stalnih i 20 pričuvnih vatrogasaca, a u Rijeci je već 1873. godine utemeljena i prva dobrovoljačka vatrogasna postrojba, kazao je Mance. U 150 godina riječkoga vatrogastva na zadatku je poginulo šest vatrogasaca, naveo je.

Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović je ocijenio da je riječka javna vatrogasna postrojba "perjanica hrvatskog vatrogastva" te da je korak ispred mnogih drugih po spremnosti i dostignućima. Istaknuo je da je vatrogastvo poziv a ne samo posao.

>> Vatrogasni vještak: Požar na Kornatu nije bilo moguće gasiti bez kanadera

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Ive Josipovića čestitao vatrogascima godišnjicu. Istaknuo je da se u današnje krizno vrijeme, koje ispituje ljudsku solidarnost i humanost, vatrogasce i njihovo životno opredjeljenje može promatrati kao uzore.

Riječka profesionalna postrojba je jedna od najboljih u Hrvatskoj te se na nju svi možemo osloniti u svim slučajevima, od ljetnih požara na otvorenom, gradskih požara i drugih nesreća, naveo je Obersnel. Naglasio je važnost opremljenosti vatrogasnih postrojbi te obrazovanja vatrogasaca. Naveo je da je grad Rijeka u proteklih desetak godina u profesionalnu i dobrovoljne vatrogasne postrojbe u Rijeci uložio oko 35 milijuna kuna te da se vatrogastvo u gradu financira svake godine mnogo više nego što se za tu namjenu dobiva od države.

Obersnel je uime predsjednika Josipovića uručio državna odličja zaslužnim vatrogascima i to Red hrvatskog trolista Slavku Suziću i Redove hrvatskog pletera Slavku Gaušu i Darku Vagaji. Okupljenim vatrogascima su se obratili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook