LJESKA DOZRELA

Proizvođači popularnog proizvoda suočeni s brojnim izazovima, ali postoji jedna dobra vijest za kupce: "Oluja nam je uništila trećinu uroda..."

Lješnjaci Foto: Dnevnik Nove TV
Počela je sezona berbe lješnjaka, a domaći proizvođači se svakodnevno suočavaju s brojnim izazovima. Ipak, za potrošače stižu dobre vijesti. Domaći lješnjak ove godine ne bi trebao poskupjeti.

Berba lješnjaka u punom je jeku, a najviše posla ovih dana imaju domaći uzgajivači.

"Najpogodniji su uvjeti oni koji su najlošiji za stroj - suho i prašina. Trenutno berem s mehanizacijom najboljom koja nam je dostupna. Krenuli smo jučer kasno popodne, vidjeli smo da je dosta suho, da bi se moglo", kaže Filip Krznar, uzgajivač lješnjaka.

Pravi posao počinje tek nakon berbe - od čišćenja do sušenja i skladištenja, gdje je ključan svaki korak.

"Taj stroj odvaja grančice i zemlju i onda još mi ručno prebiremo ove nečistoće. Onda ide u sušaru i preko noći se suši, drugi dan to ujutro vadimo van iz sušare, spremamo u boksove i tako se može skladištiti", govori Damir Krznar, uzgajivač lješnjaka.

Berba lješnjaka je timski posao koji okuplja cijelu obitelj. Uz mlađe generacije, dobro dođe i iskustvo starijih, koji dobro poznaju sve izazove u ovom poslu.

Kako se to nekada radilo, gdje se u Hrvatskoj proizvodi najviše lješnjaka, koji su problemi, te koliko se lješnjaka uvozi u Hrvatsku, pogledajte u videoprilogu reporterke Dnevnika Nove TV Elvire Gašparović.