Kad su prije petnaestak godina zasadili vinovu lozu, stanovnici zgrade u Grubišnom polju nisu ni sanjali da će berbu obavljati na posve jedinstven način. 'To se raširilo po cijeloj zgradi, tako da berbu obavljamo sa balkona i iz spavaćih soba', kaže Perica Poljak. 'Sjedimo uz kavu, beremo i jedemo grožđe i super je!', kaže Rada Jurković.
Svi su jako ponosni na svoje eko grožđe. A briga za zajednički vinograd ne pada im teško. 'Malo oberemo vrhove i to je to. Zalijemo lozu preko balkona, da raste bolje i da imamo grožđa', kaže Rada. 'Nema špricanja, čisto vino, koje ujedno služi i kao lijek, jer ubija masnoću u krvi', dodaje Perica.
Urbano vrtlarenje poput ovoga sve je popularnije. 'To je u neku ruku i terapeutski, jedan urbani fenomen, koji se širi u zapadnom svijetu', kaže nutricionist Branimir Dolibašić.
Voće i povrće, koje raste na balkonu, daleko je zdravije od onog iz supermarketu. 'Ono što je bitno za naglasiti je da takvi su se plodovi, koji su rasli prirodno, borili protiv neprijatelja u prirodi i razvijali su svoje zaštitne spojeve. Iste te spojeve koristimo i mi', dodaje Dolibašić.
Prednosti vlastitog uzgoja voća i povrća uviđa sve više stanovnika hrvatskih gradova. Pa nije rijetkost umjesto cvijeća na balkonima vidjeti prave male vrtove.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook