Strani kapital

Uzgajivači strahuju zbog stranih investicija, ministar optimističan: "To može biti samo na dobrobit građana"

U posljednjih pet godina Ukrajinska međunarodna prehrambena i agro-tehnološka kompanija u Hrvatskoj je uložila gotovo 45 milijuna eura, a sada žele ponovno uložiti i to u farmu pilića. Trebaju li zbog toga strahovati hrvatski uzgajivači, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Najnovija ukrajinska investicija vrijedna oko 500 milijuna eura bit će u Lekeniku. Ondje se gradi megafarma pilića.

Zaposlit će 3 i pol tisuće ljudi, sagraditi zgradu za 800 radnika. Farma će biti jedna od modernijih u Europi. No nije to jedina ukrajinska investicija.

"Njihova ulaganja u takvu proizvodnju znači uskraćivanje nama proizvodnih površina koji se time bavimo", smatra ratar Tomislav Lovković.

Poljoprivrednici strahuju zbog ulaska stranih kompanija na domaće tržište. Danas ih samo u sektoru poljoprivrede, s više od 50% inozemnog kapitala, ima 2.788.

Ministar gospodarstva, Ante Šušnjar, to komentira ovako:

"Dapače, gdje rastu cijene znači da se događa ekonomski rast. Tome težimo, to potičemo i to može biti samo na dobrobit svih građana Hrvatske." 

Od čega još strahuju hrvatski poljoprivrednici, pogledajte u videoprilogu novinarke Dnevnika Nove TV Matee Drmić.

Pročitajte i ovo Oglasio se Kremlj Sjeverna Koreja ušla u rat protiv Ukrajine? "Iza ruskih linija su. Neki su već ubijeni"

Pročitajte i ovo Tragedija u BiH Ovo je četvero mladih koji su sletjeli u rijeku i poginuli: "Zašto baš moja dobra Branka..."

Pročitajte i ovo Kompleksna operacija U Njemačkoj najveća evakuacija od Drugog svjetskog rata: "Na ovom području moglo bi biti još osam bombi"