Pad CEZIH-a

Ukleti ponedjeljak: Ne može se do lijekova i uputnica, liječnici i pacijenti na nogama

Ljekarna, ilustracija Foto: Getty Images
Centralni zdravstveni informacijski sustav ponovno ne radi, pa nije moguć pristup medicinskoj dokumentaciji i lijekovima.

Ponedjeljak je, čini se, ukleti dan za Centralni zdravstveni informacijski sustav CEZIH. Sustav koji omogućuje pristup lijekovima, medicinskim kartonima i uputnicama opet ne radi. Osim toga, ne radi ni službeni web-portal cezih.hr.

Problem s pristupom sustavu koju bi trebao liječnicima i pacijentima omogućiti lakši pristup medicinskoj dokumentaciji, naručivanju na preglede, slanju uputnica i recepata, podizanju lijekova u ljekarnama, ruši se gotovo redovito ponedjeljkom, a ni petak mu nije omiljeni dan.

Vijest o padu sustava gotovo nikoga više ne čudi, ali ljuti i uznemirava i liječnike i pacijente, koji opet satima ne mogu doći do svoga lijeka.

Osim pristupa lijekovima i uputnicama, članovi Koordinacije hrvatske obiteljske medicine KoHOM u subotu su upozorili i na ozbiljne teškoće u sustavu, zbog zamjene podataka pacijenata.

"Događa se da je CEZIH zamijenio osobne podatke pacijenata, pa se u kartonu jednog pacijenata otvara nalaz drugog pacijenta. Liječnici ne mogu više vidjeti popis svojih pacijenata, pacijenti se vode kao da nemaju svog obiteljskog liječnika iako ga imaju, liječnicima se kao pacijenti pojavljuju oni koji to nisu", upozorio je KoHOM.

Razlog pada sustava i dalje nije poznat, a u tijeku je natječaj za održavanje sustava.