Gorjela plastika

FOTO Još se ne zna uzrok velikog požara u Zaprešiću: Djeca mogu u vrtiće i škole

1/24 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Veći dio požara koji je planuo u tvrtki za zbrinjavanje otpada EKO FLOR u Zaprešiću je ugašen, a mjerenja kakvoće zraka su dobra unatoč smradu.

U skladištu tvrtke za zbrinjavanje otpada Eko-Flor u Zaprešiću u srijedu navečer izbio je požar plastike, a na teren su izišli vatrogasci, policija i djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb. Gašenje požara još traje, a u Zaprešiću se još uvijek osjeća intenzivan smrad gareži i plastike. Očevid slijedi kada za to budu stvoreni uvjeti, kazali su uz zagrebačke policije.

"Požar skladišta plastike u Zaprešiću stavljen je oko 4:45 pod kontrolu vatrogasaca te se još uvijek gasi, a ima još manjeg otvorenog plamena i izdimljavanja. Veliku pomoć u gašenju otvorene vatre prošle noći pružili su roboti kojima su daljinski upravljali pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite", objavilo je u četvrtak ujutro Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

Visoki crni dim bio je u srijedu vidljiv iz gotovo cijelog Zagreba. Na gašenju požara radilo je 200 vatrogasaca s 50 vozila, a uključeni su bili i specijalni roboti. U trenutku kada je planuo požar u pogonu fje bilo 12 zaposlenika. Nitko nije ozlijeđen.

"Na terenu je jutros 40 vatrogasaca i 14 vozila i ostaje nam ugasiti još oko 30 posto opožarenog objekta. Nadamo se da ćemo i to riješiti u što kraćem roku. Plastična masa veliki je problem. Što se tiče kakvoće zraka, ona je u redu, mjerenja su dobra, naručili smo ih još, a naravno da će se u zraku osjetiti smrad, dim i bilo bi dobro da građani još drže prozore zatvorenima i ne izlaze van ako to nije nužno", kazao je za DNEVNIK.hr zapovjednik Javne postrojbe Grada Zaprešića Željko Barun.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

"Tijekom noći su djelatnici Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar obavili mjerenja i rezultati su pokazali da je kvaliteta zraka dobra te je Stožer civilne zaštite grada Zaprešića donio odluku da djeca mogu u škole i vrtiće uz preporuku da borave u zatvorenom prostoru", kazali su iz Ravnateljstva civilne zaštite i dodali da su na terenu i pripadnici Crvenog križa Zaprešić, koji gasiteljima osiguravaju okrepu.

"Kvaliteta zraka, koja je zadnje mjerena u 5:10 na području općine Bistra jer je vjetar bio u tom smjeru s požarišta, bila je izuzetno dobra", rekao je zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus za Hrvatski radio.

U suradnji s Nastavnim zavodom "Dr. Andrija Štampar" dogovorili su da će na tri lokacije u Zaprešiću također ocijeniti kvalitetu zraka, u neposrednoj blizini osnovnih škola, urbanom dijelu i kod samog požarišta, a odgovori stižu tijekom dopodneva.

"Neutralizirano je 80 posto požarišta, tijekom noći to su činili profesionalni vatrogasci i svi naši DVD-i, sve žurne službe Zagrebačke županije, tijekom jutra su se priključili vatrogasci Svete Nedelje i Samobora", rekao je Labus te istaknuo da bi tijekom dopodneva požar trebao biti u potpunosti ugašen.

Kaže i da bi požarište trebalo izbjegavati, ali da nemaju preporuku da se zatvore javne ustanove: "Sljedećih nekoliko sati doista nije potrebno se kretati u neposrednoj blizini požarišta jer dio inicijalne emisije postoji, no do 10 ili 11 sati bi požarište trebalo biti posve neutralizirano."

Pročitajte i ovo poginulo dijete Policija objavila detalje tragedije kod Obrovca: Poginulo dijete (9), češki turisti u automobilu imali eksplozivno sredstvo?!?

Objekt i skladišni prostor tvrtke Eko Flor nalazi se u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora Novi Dvori i u njemu i oko njega je značajna količina plastike. "U ovom trenutku ne znamo uzrok zašto je planuo požar. Dobar dio objekta je izgorio, kao i dio plastike uokolo. Više o tome reći će vlasnik i nadležne službe", kazao je Labus.

Načelnik općine Bistra Danijel Drviš rekao je da im je noć bila besana, da je sinoć izdana preporuka da svi zatvore prozore i da budu u zatvorenom.

Stožer se sastao jutros, i budući da je vjetar okrenuo, zrak je čist i kvaliteta zraka je u redu i preporuka je da se u nastava održi, ali da se drže zatvorenog prostora, kazao je.

Pročitajte i ovo Očevid u tijeku Teška nesreća u Solinu: Nakon sudara automobil se prevrnuo na krov, jedna osoba prevezena u bolnicu

Županijski centar 112 dojavu o požaru zaprimio je u 19:07 u četvrtak, a Ravnateljstvo civilne zaštite pozvalo je potom građane Zaprešića i okolnih mjesta da zatvore prozore i ne izlaze van ako nije nužno zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova, kao i da se ne približavaju mjestu događaja kako bi operativne snage mogle nesmetano djelovati. 

O požaru su obaviješteni i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zaprešića te inspektori zaštite okoliša i zaštite od požara.

 

Povezane teme