smrtna kazna

U SAD-u pogubljen muškarac metodom za koju mnogi kažu da je ravna mučenju: "Tresao se i drhtao dvije minute"

Alan Eugene Miller Foto: Platforma X/Screenshot/Platforma X
Alan Eugene Miller pogubljen je u četvrtak navečer u Alabami, rekli su državni dužnosnici, čime je postao drugi zatvorenik za kojeg se zna da je umro od dušikove hipoksije, kontroverzne metode za koju kritičari kažu da je ravna mučenju.

U SAD-u je izvršeno drugo pogubljenje dušikom. Riječ je o kontroverznoj metodi koju mnogi uspoređuju s mučenjem. 

59-godišnji Alan Eugene Miller proglašen je mrtvim u 18:38 po lokalnom vremenu u zatvoru u južnoj Alabami.

Miller se tresao i drhtao oko dvije minute, nakon čega je uslijedilo oko šest minuta otežanog disanja, tijekom kojih se borio da dođe do zraka, piše Associated Press.

Smrtonosna metoda uključuje stavljanje respiratorne maske na lice i dovođenje čistog dušika. Nedostatak kisika uzrokuje smrt gušenjem. Millerove posljednje riječi bile su: "Nisam učinio ništa da bih bio ovdje" i "Nisam učinio ništa da bih bio osuđen na smrt", prema izvjestiteljima koji su svjedočili njegovoj smrti.

Zamolio je svoju obitelj i prijatelje da se "pobrinu" za nekoga, ali nije bilo jasno čije je ime rekao.

Vlasti su na presici govorile kako je podrhtavanje pogubljenog očekivano. Podrhtavao je čak dvije minute. 

"Doći će do nevoljnih pokreta tijela jer je tijelo osiromašeno kisikom. To nije ništa što nismo očekivali. Sve je išlo prema planu i prema našem protokolu, tako da je išlo baš onako kako smo planirali."

Miller je pogubljen zbog pucnjave iz 1999. godine u kojoj su ubijena trojica njegovih suradnika - Lee Holdbrooks, Christopher Scott Yancy i Terry Jarvis.

"Večeras je konačno zadovoljena pravda za ove tri žrtve. Njegova djela nisu bila rezultat ludila, nego čistog zla. Njegovi gnjusni zločini zauvijek su promijenili tri obitelji i molim se da mogu pronaći utjehu nakon svih ovih godina", poručila je Kay Ivey, guvernerka Alabame.

Prvo pogubljenje dušikom provedeno je, također u Alabami, u siječnju. 

Louisiana, Oklahoma i Mississippi također su odobrili smrt tom kontroverznom metodom izvršenja smrtne kazne. 

Pročitajte i ovo Već ima mrtvih VIDEO/FOTO Jedan od najvećih uragana ovog stoljeća pogodio dijelove SAD-a: "Morate u skloništa, ovo vani ne možete preživjeti!"

Pročitajte i ovo na udaru nekoliko država Amerika se priprema za razorni uragan: "Na rubu smo onoga što bi mogao biti povijesni događaj"