Važno nalazište

Uočili da na tlu ne raste trava, pa došli do vrijednog otkrića kod Ozlja

U Ozlju je otkriveno vrijedno arheološko nalazište nakon što su zaposlenici muzeja primijetili da na jednom dijelu dvorišta Starog grada ne raste trava.

Zaposlenici Zavičajnog muzeja u Ozlju shvatili su da na jednom dijelu dvorišta Starog Grada trava ne raste i zaključili da se nešto mora skrivati ispod.

Zbog njihove pretpostavke otkriveni su ostaci nekadašnjeg bedema, a uz njih stolno posuđe, kovani novac, čak i ostaci topovske kugle. Tim istraživača dokumentira svaki sloj, a nakon preciznog iskapanja, pronađeni predmeti idu na restauraciju. Tako će se doznati više o životnim navikama nekadašnjih stanovnika Ozlja.

Pročitajte i ovo Sprječavanje katastrofe Japan izdao upozorenje za megapotres

"Jedan dio dvorišta izgubi travu i pretpostavili smo da ispod takvog djela mora biti arheološko nalazište, bedem ili stijena, nešto se sigurno ispod toga događalo", rekao je ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj Stjepan Bezjak.

Pročitajte i ovo Ljut zbog majke KBC Split se oglasio o optužbama njemačkog turista: "Učinjeno je sve potrebno..."

Pročitajte i ovo "Neopisivo i groteskno" Poznati stručnjak osuđen zbog silovanja pasa: Životinje je zlostavljao i ubijao, a snimke dijelio na internetu

"Zid je vjerojatno dio starijeg srednjovjekovnog bedema, budući da je današnji vidljivi bedem napravljen u 16. stoljeću za vrijeme turske opasnosti, ovaj koji smo sad tu našli još je stariji", objasnio je Miroslav Razum, dokumentarist i arheolog.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.