uloženo 2,3 milijuna eura

Državna ergela Lipik ima nove objekte, u planu je i turistički sadržaj

Državna ergela Lipik Foto: Ivana Nobilo/Cropix
U Lipiku su otvoreni novi objekti u Državnoj ergeli u koje je uloženo 2,3 milijuna eura.

U Lipiku su u ponedjeljak otvoreni novi objekti u Državnoj ergeli u koje je uloženo 2,3 milijuna eura, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Današnjim otvorenjem završena je prva faza izgradnje na lokaciji Jezera Raminac, koja je obuhvatila izgradnju tri staje za smještaj konja, odlagalište za stajski gnoj i prateću infrastrukturu - prilaznu cestu, vodovod, kanalizaciju i električnu mrežu. 
 
U 2024. godini Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva osiguralo je i sredstva za nabavku novog suvremenog specijaliziranog kamiona i prikolice za prijevoz konja u iznosu od 478 tisuća eura. Za 2025. godinu  planira se nastavak izgradnje ergele Lipik u drugoj fazi koja uključuje dodatne tri staje za konje i prostorije za radnike, skladišta za opremu i hranu te glavno i pomoćno jahalište.

Nakon toga slijedi treća faza koja uključuje izgradnju ulazne zgrade s turističkim sadržajima (info centar, naplata ulaznica, kafić, muzejski prostor, predavaonica, ured uprave), karantenski objekt s gnojnicom te uređenje prometnica, parkirališta i krajobraza. Ukupna vrijednost druge i treće faze radova iznosi 11 milijuna eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro na današnjem otvorenju je uz ostalo rekao kako predlaže da se uvede konjica u Ministarstvo unutarnjih poslova za zaštitu i nadzor hrvatske granice, a isto tako da bi se štitio schengenski prostor, "s obzirom na to da imamo vrhunsku infrastrukturu te najkvalitetnija i najbolja grla".

U Hrvatskoj je lipicanska pasmina najraširenija toplokrvna pasmina konja s ukupno 2.300 grla svih dobnih kategorija, a uzgoj počiva na državnim ergelama Đakovo i Lipik i privatnim uzgajivačima.

UNESCO je tradiciju uzgoja lipicanaca upisao u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.
 
Nacionalna zaštita tradicije uzgoja dobivena je od Ministarstva kulture 2016. godine u svojstvu preventivne zaštite tradicije uzgoja lipicanaca u državnim ergelama Đakovo i Lipik, a 2017. godine u svojstvu nematerijalnog kulturnog dobra za "tradicije uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu". 

Pročitajte i ovo KINESKA KVALITETA Već su se pojavile prve pukotine na Pelješkom mostu: Potrebna je sanacija

Pročitajte i ovo spora birokracija Povratnica iz Irske bila je ogorčena sustavom u Hrvatskoj, a onda se dogodio obrat: "Rekla sam, ajde da se netko konačno potrudi"

Pročitajte i ovo umro na mjestu FOTO Ravnatelj KBC-a Rebro Ante Ćorušić pao u bolnici i poginuo: Cure detalji tragedije

Povezane teme