Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijek plaća pacijent

U hrvatske ljekarne ponovno stiglo ulje kanabisa, moguće ga je dobiti na recept liječnika

Marihuana, ilustracija (Foto: AFP)
Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
U Hrvatsku je stigla nova pošiljka pripravka kanabinoida.

Iz Imunološkog zavoda je priopćeno da će pripravci biti dostupni u ljekarnama na liječnički recept.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Recepte će propisivati obiteljski liječnici na preporuku specijalista. Troškove lijeka snosit će pacijenti sami.

Priopćenje Imunološkog zavoda prenosimo u cijelosti.

U Republiku Hrvatsku stigla je nova pošiljka pripravka kanabinoida. Distribucija pripravka u ljekarne obavljat će se preko veledrogerija.

Pripravak je u obliku uljne otopine u bočicama od 25 ml s dozatorom. Izdaje se na liječnički recept i dostupan je u jednoj formulaciji i jačini: Tilray Oral Solution 10,0 mg THC/10,0 mg CBD u 1 mL ulja, što je dva do četiri puta jača formulacija u odnosu na prethodne.

Na svakoj bočici nalazi se kapaljka kojom se pripravak može točno dozirati, s oznakama u mililitrima (mL), pri čemu 0,25 mL otopine sadržava 2,5 mg; odnosno 0,5 mL otopine sadržava 5,0 mg aktivnih tvari (THC-a i CBD-a), što omogućava precizno doziranje od strane pacijenta, a sukladno dozi koju je propisao liječnik za određenu indikaciju.

Npr. ako je od strane liječnika propisana doza 2 x 2,5 mg, pacijent će dva puta dnevno (ujutro i navečer) kapaljkom odmjeriti otopinu do oznake 0,25 mL koja odgovara dozi od 2,5 mg THC/2,5 mg CBD.

Kapi se u propisanoj dozi mogu uzimati dodavanjem u jelo ili uz nekoliko gutljaja vode.

Pripravke kanabinoida mogu propisivati izabrani doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, temeljem preporuke liječnika specijalista. Liječnici specijalisti, koji sukladno pravilniku mogu preporučiti ove pripravke su: specijalisti neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i pedijatrije sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije.

Liječnici pripravke kanabinoida propisuju za indikacije i u količinama sukladno Preporukama za doziranje kanabinoida i Tablicama za doziranje donesenim od strane Povjerenstva za primjenu konoplje u medicinske svrhe Ministarstva zdravstva.

Pripravci kanabinoida izdaju se isključivo u ljekarni, na recept koji je propisao izabrani liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pri čemu trošak lijeka snosi pacijent, bez mogućnosti refundacije od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s obzirom se radi o pomoćnoj terapiji.

Pripravci koji sadrže THC mogu se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana. Ukupna količina propisanog THC-a za 30 dana liječenja ne smije biti veća od 7,5 g, priopćeno je iz Imunološkog zavoda.

Cijena visoka, potražnja mala

Podsjetimo, prošle godine od 1. ožujka na policama hrvatskih ljekarni nije bilo kapi na bazi medicinskog kanabisa, pripravka za ublažavanje tegoba oboljelih od multiple skleroze, raka, epilepsije i side. Nakon što je zadnjim količinama istekao rok trajanja, uvoznik Imunološki zavod nije odmah naručio novu pošiljku.

Razlog tome bila je visoka cijena pripravaka. U prodaji su tada bila dva paketa, jedan je stajao oko 100 eura, drugi 1000 kuna, a kako pripravci nisu na listi HZZO-a, korisnici su ih morali financirati sami.

Stvarnost je pak takva da se oboljeli korisnici i dalje okretaću crnom tržištu, gdje po puno nižoj cijeni i uz puno manje birokracije mogu nabaviti kanabis. Stručnjaci upozoravaju da medicinski kanabis puno bolje djeluje na ublažavanje bolova i ističu opasnost od konzumiranja neprovjerenih supstanci, ali cijena od oko 2000 kuna mjesečno obeshrabrila je korisnike u legalnoj konzumaciji.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene