Na što treba paziti

Sve je više divljih životinja, iz Hrvatskih šuma poslali upozorenje: "Zamalo sam stao na medvjeda, a vuku sam bio na nekoliko koraka"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U Gorskom kotaru broj stanovnika svake godine pada, ali neke brojke i rastu. Sve je više divljih životinja koje stanovnici i izletnici sreću po šumama i putevima.

Susreti s divljim životinjama sve su češći, pogotovo u sumrak i zoru diljem Gorskoga kotara. Željko Raukar je te sreće da ima kuću u središtu Nacionalnog parka Risnjak i često ih može vidjeti.

"Još mi se niti jednom s niti jednom životinjom nije dogodilo ništa ružno. Jednom sam doslovno zamalo stao na medvjeda, puno puta sam mu bio na korak ili dva i sve se završi na kraju dobro. Vuku sam prošle godine bio na tri ili četiri koraka", ispričao je.

I divlje zvijeri koje su u nekim dijelovima Europe gotovo izumrla vrsta poput vukova, risova i medvjeda u goranskom su nacionalnom parku normalna pojava.

"Gore više na visini od nekih tisuću metara nadmorske visine imamo jednu brvnaru Lazac i tamo vrlo često dolaze stranci na promatranje tih životinja", rekao je čuvar prirode Dragan Arih reporteru Dnevnika Nove TV Marku Balenu.

Usred bijelog dana rijetko će tko naići na divlje zvijeri, no s obzirom na njihovu brojnost i to je moguće. Prema procjenama stručnjaka, samo u Hrvatskoj živi oko 1000 smeđih medvjeda.

"Niti vuk niti medvjed niti ris nisu opasnost za nikoga ako se držimo određenih pravila ponašanja. U slučaju da se vidi medvjed, ne trebamo ići k njemu, ne trebamo ići gledati mlade medvjede. Maknimo se", upozorio je Nenad Vančina, rukovoditelj odjela za lovstvo Hrvatskih šuma Delnice.

Počinje sezona berbe gljiva, ali i izleta po šumi pa to valja imati na umu.

"Meni je vidjeti tisućitu srnu jednako drago kao prvu. Ja sam se ovdje rodio, to je jednostavno meni u krvi. Tri stoljeća smo ovdje integrirani i ovdje je možda, barem što se tiče Europe, interakcija čovjeka i divljih životinja najdublje izražena", zaključio je Raukar.

I baš zato svake godine sve više gostiju iz cijele Europe dolazi u Gorski kotar, posjećuje Risnjak da bi vidjeli šumske životinje koje je u većem dijelu Europe danas gotovo nemoguće vidjeti u divljini. Bogatstvo je to koje treba iskoristiti.

Pročitajte i ovo Utrka za Bijelu kuću Stručnjakinja o burnoj debati Trumpa i Harris: Jasno rekla tko je pobijedio i otkrila zanimljiv detalj

Pročitajte i ovo Apokaliptični prizori Hrvatskoj prijeti nestašica namirnice koju svaki dan koristimo: "Imamo katastrofalnu situaciju, to bi mogao biti kraj"