Grad pod opsadom

Mjere sigurnosti na najvišoj razini: Policija upozorila građane da ne dolaze u grad

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U Dubrovniku se u srijedu održava samit Ukrajine i zemalja Jugoistočne Europe, na koji uz brojne uzvanike dolazi i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Skup prate visoke mjere sigurnosti.

Zbog samita Ukrajine i zemalja Jugoistočne Europe u Dubrovniku su na snazi najviše mjere osiguranja, promet je zabranjen u dijelu stare jezgre i duž trase kojom prolaze sudionici te povremeno od zračne luke do grada. Zabranjeno je parkiranje, uklonjene su sve kante za otpad i kontejneri i na snazi su posebne mjere osiguranja.

U dvjema školama u neposrednoj blizini mjesta održavanja danas je otkazana nastava.

Policija je okupirala nekoliko dubrovačkih visokokategoriziranih hotela u kojima su smješteni sudionici, a policijski helikopter i dronovi nadlijeću grad. Specijalna policija sa psima patrolira gradom, razvučene su policijske trake, a specijalci su raspoređeni duž zidina. 

Iz policije su pozvali građane da tijekom trajanja samita ne koriste osobne automobile osim u nuždi, a PU dubrovačko-neretvanska na terenu provodi posebne mjere osiguranja.

Privremena zabrana zaustavljanja i parkiranja od 6 do 24 sata na snazi je u nizu ulica, a gradski je prijevoz danas za sve građane besplatan.

Dubrovačka deklaracija

Ovo je prvi dolazak ukrajinskog predsjednika u Hrvatsku. Zelenski je zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem suorganizator samita, na kojem sudjeluje niz čelnika iz više zemalja.

Samit je organiziran kako bi se iskazala podrška zemalja jugoistočne Europe Ukrajini, koja se već više od dvije i pol godine suočava s ruskom agresijom. Na samitu bi, osim Zelenskog i Plenkovića, trebali sudjelovati visoki dužnosnici dvanaest zemalja jugoistočne Europe, među njima troje predsjednika, petero premijera i četvero ministara vanjskih poslova. 

Odaziv visokih dužnosnika zemalja regije na treći po redu samit Ukrajina - Jugoistočna Europa najveći je dosad. Najavljen je dolazak predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednice Kosova Vjose Osmani te petero premijera: grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, sjevernomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto. Na samit će doći i ministri vanjskih poslova Turske, Srbije, Rumunjske i Moldavije. Neslužbeno se doznaje da dolazi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, dok hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije pozvan te se danas nalazi u posjetu Auschwitzu.

Oni bi na samitu trebali prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju, o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebala biti na tragu ranijih deklaracija sa samita u Ateni i Tirani.

Deklaracija bi trebala sadržavati osudu ruske agresije i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Na marginama samita Andrej Plenković i Zelenski trebali bi potpisati sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizirale aktivnosti dviju zemalja koje već postoje, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Sporazumom bi se pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove, doznaje se iz Vlade.
 

Pročitajte i ovo Zadnje pripreme FOTO Traje najveća evakuacija u povijesti! Nestalo je benzina, ceste su zakrčene: "Stiže najgora oluja u ovom stoljeću"

Pročitajte i ovo odbor za pravosuđe Rešetanje Turudića preraslo u verbalni sukob: "Ljudi znaju da je on drugo ime za lijenost", "Čim ste došli, izbili su problemi"

Pročitajte i ovo provodi se istraga Djevojčica (13) preminula u bolnici u stravičnim bolovima: "Liječnici su rekli da dramatizira"

Pročitajte i ovo stručnjakinja objasnila zašto Najezda kukaca kojih se teško riješiti: "Kompletni zidovi budu prekriveni, vrata ne možete otvoriti, a da ih stotinjak ne uđe“