Dan ružičaste vrpce

Pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na preminule od raka dojke: "Svaki je život bitan..."

Obilježen je 25. Dan ružičaste vrpce.

Dan je ružičaste vrpce. Dan koji je posvećen raku dojke. Obilježen je u Zagrebu tradicionalnom povorkom od Hrvatskog narodnog kazališta do Cvjetnog trga.

Ondje su se puštali ružičasti baloni u znak sjećanja na sve umrle od raka dojke. Dobra je vijest što se u Hrvatskoj smanjuje smrtnost. Pa iz udruge Europa Donna, još jednom pozivaju na preventivne preglede.

"Na početku je bilo 1300 koje su umrle, a sad je 650. I tih 650 je jako puno, jer je svaki život jako bitan. Ali to je veliki pomak i ja mogu biti samo sretna zbog toga", rekla je Vesna Ramljak, Predsjednica udruge Europa Donna.

"Nacionalni preventivni program ove godine slavi 18 godina. Činjenica i nekakve brojke koje ukazuju o samoj svrsishodnosti da je u ovih 18 godina napravljeno 2 milijuna mamografskih pregleda, pa iz toga izvučemo 10 tisuća otkrivenih karcinoma dojke, a ono što je ključan podatak je da od tih 10 tisuća, njih 60 posto je otkriveno u ranoj fazi", poručila je Irena Hrstić, državna tajnica ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Pronađena još dva tijela, traje potraga za preživjelima: "Teško je govoriti. Nestale su cijele obitelji"

Pročitajte i ovo HND Oštra reakcija na izjavu ministra Šipića: "Napravio je nešto odvratno"