Glavni sastojci nadjeva su bademi, šećer i jaja, a onda se dodaju razne arome. 'Arome se trebaju dodavati tako da se svaka osjeti, a da niti jedna ne prevladava. Znači, da ni jedna ne uzme primat', objasnila je slastičarka Lidija Milinković.
Koje arome, to je tajna svake domaćice. Recept za tortu Makaranu star je nekoliko stotina godina. 'Žene su mijesile kruh i onda bi im ostao jedan dio tijesta i onda su htjeli obradovati svoje ukućane pa su od tog tijesta radile male košarice u koje su stavljali sve što ih je okruživalo. Znači, čak i lovor kad ne bi imali dovoljno aromatičnih stvari kao što su kora od naranče, kora od limuna', ispričala nam je vela Puharić, prehranbeni tehnolog.
>> Ovo je 10 super namirnica koje će vas održati mladima!
No, za originalnu makarsku slasticu vežu se i legende. 'Da je saksonski kralj Friedrich August 1838. je posjetio Makarsku i ljudi su ga počastili tortom Makaranom koja tada nije imala ime. Onda joj je, prema legendi, saksonski kralj dao ime prema gradu u kojem ju je probao', rekla je Ana Kunac, kustosica u gradskom muzeju Makarska.
Grad Makarska oformio je tim koji je prikupljao recepte i dokumentaciju i uspjeli su izradu torte Makarane uvrstiti na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Žele da ona postane prepoznatljiva kao suvenir. 'Namjeravamo označiti sve ugostiteljske objekte koji se nude, koji nude u svojoj ponudi i tortu Makaranu i na temelju toga izraditi i gastrokartu grada i to bi bila jedna izvrsna priča na nekoliko jezika', rekala je Lidija Vukadin Vranješ.
Za razliku od ostalih torti, Makarana se reže na rombove od kojih je svaki prava slasna energetska bomba.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook