Uvođenje reda

Tomašević produžuje naplatu parkiranja: Predstavio dodatne mjere

Sva rezervirana mjesta za parking prestaju vrijediti od 6. rujna i idu u reviziju, prijedlog o blokovskom parkiranju se dorađuje, a u javno savjetovanje idu i dodatne mjere, najavio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na konferenciji za medije i poručio da za sve moraju vrijediti jednaka pravila.

"Krajnje je vrijeme da se uvede red u parkiranje u Zagrebu", rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević na početku konferencije za medije i najavio da će u listopadu biti predstavljen novi prijedlog vezan uz blokovsko parkiranje.

Najavio je i dodatne mjere - revizija svih rezerviranih mjesta, ukidanje mogućnosti kupnje povlaštene karte vlasnicima nekretnina koji nisu stanari, produženje naplate parkinga u prvoj zoni te povećanje cijene korištenja parking mjesta građevinskim tvrtkama za postavljanje dizalica, a ugostiteljski objekti će moći imati najviše tri parkirna mjesta za terasu.

Sva rezervirana mjesta za parking prestaju vrijediti od 6. rujna

Veliki broj tvrtki i institucija ne plaća rezervirana parkirna mjesta. "Sva dosadašnja rješenja o rezerviranim mjestima prestaju vrijediti 6. rujna, nakon čega ide revizija svih dozvola. Dozvole su se dobivale jednim pozivom, pitanje je kako su izdavane", kazao je Tomašević na konferenciji za medije održanoj u Veslačkoj ulici pri čemu je istaknuo da je ta lokacija namjerno odabrana kako bi se pokazalo kakav je nered vladao

"Prije 14 godina Grad je izdao NK Zagrebu i ZAGREBellou dozvolu uza korištenje više od stotinu parkirnih mjesta na ovoj lokaciji. Imali su pravo na to do kraja godine. Zanimljivo je da je zahtjev podnesen jedan dan i već drugi je izdano rješenje. Više od stotinu mjesta potpuno besplatno", kazao je Tomašević i dodao da će građanima biti vraćeno 86 mjesta samo na ovoj lokaciji.

"Gradski HDZ uzeo je četiri parkirana mjesta očito uz privolu bivšeg gradonačelnika i barem 10 godina nisu platiti ni euro za njih", kazao je Tomašević i dodao da postoji više od 5000 povlaštenih parkirnih karata u prvoj zoni te da je to previše. Istaknuo je da je to napravila bivša vlast koju je podržavao HDZ.

"Za sve moraju vrijediti jednaka pravila. Raščistit ću taj nered 100 posto. Naša procjena je da ćemo do kraja mjeseca vratiti 250 parkirnih mjesta građanima, a do kraja godine 500 mjesta", najavio je.

Ugostiteljski objekti će moći imati najviše tri parkirna mjesta za terasu, a cijena je izjednačena s cijenom rezerviranih mjesta i to je 530 eura mjesečno. Oko 300 mjesta je vraćeno za parkiranje ovom mjerom, dodao je gradonačelnik.

Što se tiče blokovskog parkiranja, rekao da je ta mjera ide dalje i podsjetio da je zbog velikog broja primjedbi odgođen početak primjene novog sustava parkiranja u Zagrebu koji treba redefinirati blokove u kojima pravo parkirati imaju stanari s kupljenom povlaštenom kartom. 

Blokovsko parkiranje ide dalje

"Blokove ćemo doraditi, ali idemo dalje", poručio je i dodao da će novi prijedlog blokovskog parkiranja ići u listopadu. Naime, mjera je trebala stupiti na snagu 1. rujna, no s obzirom na to da je u javnom savjetovanju došlo oko 320 prijedloga i komentara u vezi mjere blokovskog parkiranja, Grad je uzeo još mjesec dana da analizira svaki prijedlog. "Sigurno je da se povlaštena karta za prvu zonu neće moći koristiti u drugim zonama", kazao je.

Kada je riječ o novim dodatnim mjerama, kazao je da će predložiti da se do ponoći produži plaćanje parkinga u prvo zoni, a nedjeljom do 15 sati. Također, postrožit će se naplata kontrole vremena parkiranja.

"Studija Prometnog fakulteta je pokazala da se u prosjeku u prvoj zoni automobili zadržavaju više od četiri sata, iako je dopušteno najviše dva sata", kazao je Tomašević.

Kada je riječ o građevinskim tvrtkama koje za korištenje parking mjesta za postavljanje dizalica plaćaju 18 eura mjesečno, Tomašević je rekao da je cijena nula kod obnove od potresa, ali će se višestruko povećati za izgradnju zgrada.

Što se tiče ranije prihvaćene odluke o rezerviranim parkirališnim mjestima u središtu grada, a koja stoje oko 530 eura po parkirnom mjestu, revizijom je utvrđeno da se više od 90 posto koristilo besplatno.

Mnogi se pitaju što će doista donijeti novi plan, a pogotovo s obzirom na to da je ranije najavljen prijedlog izazvao kritike u dijelu javnosti.

Konstruktivni prijedlozi iz javne rasprave

Tomašević je rekao da su u raspravi dobili i puno konstruktivnih prijedloga, a neke od njih su i uvrstili među nove mjere koje idu u javno savjetovanje.

"Ukidanje mogućnosti kupnje povlaštene karte vlasnicima nekretnina koji nisu stanari nova je mjera koja je došla u javnom savjetovanju. Vlasnici stanova u centru Zagreba, njih 580, ne žive u prvoj zoni, a koriste povlaštenu kartu", kazao je Tomašević.

Na pitanje može li zbog ovakvih odluka izgubiti izbore, odgovorio je da želi napraviti ono što je u javnom interesu i da mu nije problem da se zamjeri onima koji neopravdano koriste parkirna mjesta: "Njih 10 neće glasati za mene, ali hoće drugih 100 koji će sada koristiti parkirna mjesta, a to ranije nisu mogli."

Pročitajte i ovo Nuklearno oružje Rusija objavila ono od čega svi strahuju: "Zapad nas je na to primorao"

Pročitajte i ovo Uspješna akcija Makarski HGSS-ovci spasili nestalog muškarca, nakon što se oporavio, otkrio što se događalo: Odmah pokrenuta nova potraga

Pročitajte i ovo Tragedija na benzinskoj postaji Liječnik o užasu na A1: "Mlađi muškarac teško je opečen i životno je ugrožen"