Ante Ćorušić

Tragedija u bolnici: Tko je bio HDZ-ov šef Rebra?

Ante Ćorušić Foto: Goran Mehkek/Cropix
Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Ćorušić u ponedjeljak je smrtno stradao.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić preminuo je u ponedjeljak nakon što je pao u bolnici. Tragični događaj na Rebru iz minute u minutu možete pratiti ovdje.

Policija je policijskom trakom ogradila mjesto na kojem je smrtno stradao ravnatelj KBC-a. 

Šef najveće zagrebačke bolnice rođen je 15. svibnja 1958. godine u Splitu. Bio je predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, a po struci ginekolog. Bio je ravnatelj najveće bolnice od 28. siječnja 2016. godine, a ponovno je imenovan ravnateljem u lipnju ove godine. Prije toga bio je ravnatelj Klinike za ženske bolesti i porode.

Rodom je iz Lovreća u Imotskoj krajini, dio djetinjstva proveo je u Splitu, gdje je i završio školu, diplomirao na medicinskom fakultetu te specijalizirao ginekologiju.

Bio je član HDZ-a od 1989. godine, a u stranku se učlanio u Zaprešiću, gdje je tada živio. U svibnju 1991. privremeno je prekinuo specijalizaciju da bi se kao liječnik dragovoljac pridružio Glavnom stožeru saniteta, a potom u postrojbe hrvatske policije i tadašnjeg Zbora narodne garde. Na ratištu je proveo 19 mjeseci i 13 dana.

Ćorušić je po struci bio ginekolog, šef Rebra, a mnogi ga smatraju jednim od najmoćnijih ljudi hrvatskog zdravstva, koji je često iznenađivao javnost stavovima po pitanju pobačaja i medicinski potpomognutoj oplodnji.

Mnogi pamte kako je Ćorušić bio najozbiljniji kandidat za ministra zdravstva kada se slagala prva koalicija HDZ-a i Mosta, ali zbog otpora Mosta nije prošao. Tako se Ćorušić morao zadovoljiti samo čelnom pozicijom u najvećem bolničkom centru u zemlji.

Uz njega su se vezale brojne afere, pacijentici je izvadio zdravi jajnik i još je njezin identitet otkrio na javnoj televiziji.

Nakon operativnog zahvata na jajniku druge žene ostavio je gazu za upijanje tekućine, a nju je 80 dana nakon Ćorušićeva propusta izvadio liječnički tim bolnice u Ogulinu. 

Ćorušić je optužio kolege iz Ogulina da su sve izmislili, a optužbama se pridružio i tadašnji ravnatelj Rebra Željko Reiner, koji je tvrdio da je operacija obavljena bez propusta.

No sud je presudio drugačije te je KBC Zagreb oštećenoj ženi morao sudskim putem platiti odštetu u iznosu od 137 tisuća kuna.

U lipnju ove godine Ćorušić se našao u središtu skandala nakon što je otkriveno da se mjesecima šutjelo da je u vodovodu bolnice pronađena bakterija legionela. Od posljedica zaraze tada je preminulo troje pacijenata, koji su već imali teške bolesti, a troje ih se još liječilo od posljedica upale pluća koju izaziva legionela.

Prije dvije godine u javnost su isplivali neugodni detalji o šefu Rebra.  Pijan je iz pištolja pucao po Šestinama, gdje ima obiteljsku kuću, te je ponovno priveden i odveden u Vrapče. O cijelom slučaju tada se oglasio Ćorušić. 

  Pročitajte i ovo umro na mjestu FOTO Ravnatelj KBC-a Rebro Ante Ćorušić pao u bolnici i poginuo: Cure detalji tragedije

Pročitajte i ovo Preminuo na licu mjesta Potreseni kolega s Rebra: "Mogu vam samo potvrditi da je ravnatelj umro"

Pročitajte i ovo Ramljane Tragedija u Dalmaciji: Na automobil naletio motor, 49-godišnjakinja umrla u bolnici