Napokon reagirale i institucije

Bunt urodio plodom, zabranjena gradnja na Uni: "Priroda koju imamo, ne smijemo je uništiti, posebno vodu jer ona će biti velik problem"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Reporter Dnevnika Nove TV Božidar Lončar razgovarao je o zabrani radove na maloj hidroelektrani na Uni s Tanjom Rastović, predsjednicom Mjesnog odbora Srb i udruge Una.

Državni inspektorat u ponedjeljak je zabranio radove na maloj hidroelektrani na Uni. Radovi na objektu nedaleko od samog izvora obustavljeni su jer su opasni za prirodu.

Upravo to su mjesecima tvrdili protivnici projekta, koji su organizirali i prosvjede. Ono što je počelo kao bunt nekolicine građana iz provincije, za hrvatske je prilike brzo urodilo plodom.

Iz mjesta Srb kod vrela Une javio se reporter Dnevnika Nove TV Božidar Lončar, koji je ondje razgovarao s Tanjom Rastović, predsjednicom Mjesnog odbora Srb i udruge Una.

"Zadovoljni smo, ali voljeli bismo da se ovo dogodilo ranije, da je što manja šteta napravljena i da nije uopće bilo tih radova. Mislili smo da se to ne može dogoditi na tom području i uvijek smo upozoravali da je to područje Nature 2000 i da tu nema mjesta nikakvim elektranama ni kopanju ni uznemiravanju vrsta koje ondje obitavaju", objasnila je Rastović.

Sada bi željeli da se stanje na terenu popravi. "Sad će kiše i viši vodostaji pa ne znamo kako će ta rijeka  teći. Sad je tu još uvijek zečji nasip koji bi se trebao ukloniti da rijeka krene svojim tokom", rekla je.

Ministarstvu graditeljstva, koje je sve dozvole za izgradnju proglasilo važećima, prosvjednici su poslali novu prijavu.

"Uvijek smo govorili da se nadamo da će institucije napraviti sve što mogu. Mislim da se Ministarstvo fokusiralo na građevinsku i lokacijsku dozvolu, a sve drugo nije uzelo u obzir. Kada je došlo sve od Ministarstva zaštite okoliša i inspekcija, postalo je jasno da se tu ne može graditi", ustvrdila je Rastović.

Prosvjednici su na terenu bili gotovo mjesec dana, a budući da nisu znali da će se radovi zabraniti, u utorak će na Unu doći Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

"Mi ih očekujemo i s njima ćemo se podružiti. Zahvaljujem svim mještanima Srba, Suvaje, svim turistima i ljudima dobre volje koji su dolazili. Neću nikoga imenovati da nikoga ne preskočim. Svima zahvaljujem – i vama medijima koji ste nas popratili. Nemam riječi jer je toliki interes bio za to. Ta priroda koju imamo, ne smijemo je uništiti. Posebno vodu jer ona će biti velik problem. Mislim da oko mjesec dana nije bilo kiše", zaključila je.

Pročitajte i ovo potencijalna ekološka katastrofa Najveće jezero na svijetu se smanjuje: "Putinu sam pokazao stijene koje su prije samo dvije godine bile pod vodom. Danas su već metar iznad površine"

Pročitajte i ovo Filmska priča iz Pakoštana "Bio je šok kada sam vidio ljubičasto dijete": Hrabri tata neplanirano postao babica, a ima i savjet za buduće očeve

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr