Velika stopa smrtnosti

Zbog svjetskog ubojice broj jedan građani bi trebali provjeriti svoj najvažniji organ: Počinju nacionalni preventivni pregledi

Od bolesti srca u svijetu na godinu umre više od 20 milijuna ljudi. I u Hrvatskoj je stopa smrtnosti velika. Pa su se građani danas informirali kako ovaj najvažniji organ moramo štititi.

Ni kiša građanima nije smetala da dođu i provjere kako stoje sa šećerom, glukozom, kolesterolom, tlakom. Mjerio se i tjelesni indeks mase. Ispitivalo o navikama.

"Ne pijem, ni kavu previše, ali pušim 5, 6, 7 cigareta dnevno, koji put manje, koji put malo više i tako. Ali to mi je iz gušta, kava i cigareta, pa nije to tako strašno. Ja se sama tješim", rekla je Mira iz Zagreba.

U dobroj i opuštenoj atmosferi razgovaralo se o svjetskom ubojici broj jedan, a to su kardiovaskularne bolesti. Liječnici su procjenjivali tko je u riziku, a po potrebi davali uputnice za daljnje pretrage, onima čiji su nalazi bili lošiji. Naravno, posebno se moraju paziti stariji.

"Ja sam bio u Ministarstvu unutarnjih poslova, sad sam umirovljenik, prošao sam i rat, ali idem relativno redovno na kontrole, a i neki moji prijatelji, suborci i kolege iz Ministarsrtva nažalost više nisu živi, a ja imam 70 godina", rekao je Darko iz Zagreba.

Prošle je godine u Hrvatskoj gotovo 20 tisuća ljudi umrlo od kardiovaskularnih bolesti. Iako se kod nas taj broj smanjuje i dalje smo dvostruko iznad europskog prosjeka po standardiziranoj stopi smrtnosti. U Europskoj Uniji prosjek je 343.4 na 100 tisuća stanovnika, a kod nas je više od 600.

Ovakvih će akcija biti još. Tako će izgledati i nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti koji kreće iduće godine.

"Već u listopadu započinju nacionalni preventivni pregledi koji također uključuju za osobe starije od 40 godina, koji dulje od dvije godine nisu bili kod liječnika opće medicine ili i imaju neki izražen rizik", rekla je doktorica Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca

 A to je bitno jer je u više od 80 posto slučajeva sve u našim rukama.

Pročitajte i ovo "Nitko ne odgovara" Mjeseci prolaze, a za Nikolom se još traga - sestra poslala apel za pomoć: "Ne znam leži li negdje mrtav, a sutra mu je rođendan..."

Pročitajte i ovo Kaos zbog nevremena VIDEO Zagrebačko naselje već četvrti put pod vodom ove godine, stanovnici plivali u fekalijama: "U glomazni otpad su morale otići tri sobe, kuhinja..."