Skandal u Osijeku

Sutkinja čak 14 puta pogodovala užoj obitellji?

Slika nije dostupna
Predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku, Vlasta Velicki, radila je na čak 14 predmeta vezanim uz tvrtke čiji su osnivači ili odgovorne osobe najuži članovi njezine obitelji.

Primjerice, sudske predmete vezane uz tvrtke Werkos, Cati&Welling, IBL Plus, IBL i Indigo, a u kojima njezin muž i članovi njezine obitelji, predsjednica Trgovačkog suda Vlasta Velički uzimala je preko reda i rješavala ih u rekordnom roku od 24 sata, piše Jutarnji list. Ostale tvrtke, čiji vlasnici nisu bili članovi obitelji Vlaste Velicki, na rješavanje predmeta morale su čekati i do dva mjeseca.

>> Razriješena predsjednica suda zbog slučaja Žužić

Čak 26 drugih tvrtki, koje nisu obiteljski vezane s predsjednicom suda, prema podacima Jutarnjeg, na njeno postupanje u pravilu su čekale dva mjeseca, dok je u slučaju 'obiteljskih tvrtki' predmet rješavan u roku od 24 sata.

Predmete svoga muža uzima sucu koji je na godišnjem?!

2005. je sutkinja Velicki još goru stvar napravila u predmetima tvrtki Werkos i Cati&Welling (broj poslovnih predmeta Tt 05/832 i Tt 05/831), u kojima je vlasnik njezin suprug, Petar Velicki. Ti predmeti bili su dodijeljeni drugom sucu, ali kad ovaj odlazi na godišnji odmor, Vlasta Velicki ih sama uzima u rješavanje.

Još u travnju ove godine upozoreno je na nekoliko slučajeva u kojima je Vlasta Velicki, predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku, pogodovala tvrtkama u vlasništvu njene obitelji.U to vrijeme Visoki trgovački sud RH proveo je i nadzor nad urednim obavljanjem poslova sutkinje Vlaste Velicki. Nadzor je pokazao da je sutkinja Vlasta Velicki postupala u registarskom postupku povodom prijedloga pravnih subjekata u kojima se kao odgovorne osobe, odnosno osnivači subjekta upisa pojavljuju osobe koje su s njom u srodstvu ili tazbini. Utvrđeno je takvo postupanje u sedam takvih predmeta.

Iako je  i obavljeni nadzor Visokog trgovačkog suda utvrdio de je predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku pogodovala članovima svoje obitelji, nije se dogodilo ništa, već je izvješće o tome dostavljeno Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa RH.

Povezane teme