Životni troškovi

Studentski život sve je teži, no cijena ove usluge nije se mijenjala 11 godina: "Fenomenalno!"

Počela je nova akademska godina. U uvjetima inflacije i studenti moraju balansirati troškove. Je li se inflacija zavukla u studentske menze, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Studenti odmorni i spremni, koferi spakirani - najvažnije je bilo dobiti sobu u domu.

"Povoljno, u drugom slučaju je ipak malo skuplji život! Stanovi.. postalo je neisplativo živjeti u stanovima više", smatra student Ante iz Splita.

"Znam par dečki koji nisu dobili dom i nije baš najzgodnije tako da ne bi im bio u koži", slaže se Bjelovarčanin Filip.

"Studenski centar u Zagrebu je ove godine zaprimio 9.922 molbe za smještaj u studenskim domove. Po natječaju za subvencirane smještaje u studenskim domove ima mi primamo 6.880 studenta", rekao je Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja za sektor Studentski smještaj.

Mnogi su se već uselili u studentske domove, dok se drugi tek prilagođavaju novim ritmovima života. Uz akademske obveze koje ih tek čekaju, tu su i financijski izazovi.

"Studentima koji nisu dobili dom, stanovi su strašno skupi. Odjeća, izlasci, to je poskupilo", podijelila je Dora iz Kutine.

"Studiram već četvrtu godinu, na prvoj godini je trebalo puno manje za normalan život nego danas", rekla je Nora iz Požege.

Domovi su poskupjeli, ali i dalje su pristupačni za svaki studentski džep.

"Mi smo to uskladili s cijenama energenata koje su rasle unazad zadnjih nekoliko godina. Najniža kategorija i najjeftinija iznosi 30 eura mjesečno do najskuplje kategorije koja iznosi 90 eura", rekao je Levak.

Ono što je ostalo isto je - hrana! Cijene u menzama nisu se mijenjale od 2013. godine, pa će tako studenti za puni meni od juhe, glavnog jela i deserta izdvojiti tek 86 centi.

"Fenomenalno, stvarno pristupačne cijene za nas studente, ne možemo se žaliti", smatra Filip.

"Cijene su odlične, nisu se prominile 15 godina, koliko ja znam...", rekao je Stipe.

I nadaju se da će tako ostati jer se studenti diljem zemlje suočavaju s balansiranjem između akademskih obveza i posla kako bi pokrili dodatne troškove.

"Mislim da su cijene - ajme! I koliko čujem od ostale ekipe na faksu da se svi žale kolike su cijene kave i općenito izlazaka naših van zato što za jedan izlazak bar se potroši 50 eura", rekla je Sara.

"Jako, jako teško, treba dobra organizacija, svega tog ima puno", rekla je Dora.

"Poznajem neke koji rade jedan posao, dva posla, pozajme novac i tako...", dodaje Ante.

Sve više mladih krpa kraj s krajem, umjesto da se fokusiraju na obrazovanje i uživanje u studentskim danima koje bi najviše trebali pamtiti po dobrome.

Pročitajte i ovo Eskalacija VIDEO Iran ispalio stotine projektila, slavlje na ulicama Teherana, Izrael zaprijetio odmazdom

Pročitajte i ovo Gošća Dnevnika Nove TV Veliki skandal u romskoj zajednici, predsjednica Saveza Roma komentira izbacivanje Veljka Kajtazija: "Nasilja je bilo..."

Pročitajte i ovo u susjedstvu FOTO Kaos u zračnoj luci: Avionu eksplodirale gume, otkazani svi letovi