prirodne katastrofe

Nakon uragana i razornih poplava stiže upozorenje: "Bit će još gore, jačina uragana gotovo se udvostručuje"

Katastrofu u Bosni i Hercegovini i američku oluju stoljeća prokomentirala je Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji.

Klimatski ekstremi postaju svakodnevica. Struka upozorava - bit će još gore! 

Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji se osvrnula na uragan Milton koji je u srijedu pogodio Ameriku.

"Mehanizam nastajanja uragana je nešto što je već poznato i oni postoje od prije, međutim u klimatskim promjenama oni postaju sve jači i sve razorniji. Dakle nije točno sigurno hoće li se on povećavati ili smanjivati, ali je sasvim sigurno i dokazano da će oni postajati sve jači i jači, dapače u posljednjih nekoliko desetljeća jačina uragana, ovi koji su jačine 3 ili više, se gotovo udvostručuje", objasnila je.

Nakon velike katastrofe koja je zahvatila susjednu Bosnu i Hercegovinu, Mazzocco Drvar pojašnjava da nije samo jedan faktor bio u pitanju.

"Činjenica je da s povećanjem temperature atmosfere, odnosno globalnim zagrijavanjem, atmosfera u sebi može zadržavati sve više i više vlage i onda ta vlaga kad se pretvori u oborinu je sve intezivnija i sve su veće količine koje padaju na tlo. Međutim situacija u BiH nije bila uzrokovana samo velikom količinom kiše, nego situacijom na tlu, dakle devastacijom terena koje je prouzročilo tako strašnu katastrofu", objasnila je.

Pročitajte i ovo POMAK NAPRIJED Postignut dogovor oko rugla na kraju grada: Evo u što će se pretvoriti

Pročitajte i ovo 1. studenoga Vlada donijela odluku hoće li na blagdan Svih svetih raditi cvjećarne i svjećarne