Atentat na bivšeg predsjednika

Stručnjak za sigurnost otkriva najveći propust na Trumpovu skupu: "Bili su u šoku, a sve bi spriječili da su učinili samo jednu stvar"

Gost Dnevnika Nove TV, stručnjak za sigurnost Jurica Jurjević komentirao je pokušaj ubojstva na bivšeg američkog predsjednika i trenutnog predsjedničkog kandidata, Donalda Trumpa.

Napad na Donalda Trumpa, događaj koji je obilježio dan, komentirao je u studiju Dnevnika Nove TV Jurica Jurjević, stručnjak za sigurnost, koji je dugo bio i tjelohranitelj najvišim hrvatskim državnim dužnosnicima.

Napad se dogodio u vrijeme kada je predsjednički kandidat držao govor na pozornici u gradu Butleru u Saveznoj državi Pennsilvaniji. Napadač koji se nalazio na krovu obližnje zgrade, udaljene prema procjenama između 150 i 200 metara, ispalio je nekoliko hitaca u smjeru govornice i Trumpa.

Jedan od metaka pogodio je Trumpa u desno uho, nako čega se i sam Trump spustio iza govornice. Tajne službe odmah su svojim tijelima zaštitile Donalda Trumpa i ranjenog odvele sa pozornice. Napadač Thomas Mathew Crooks ubijen je na licu mjesta.

Upitan kako je moglo doći do propusta u osiguranju, tj. kako je moguće da ga snajperisti na krovovima nisu vidjeli, Jurjević je rekao da će to biti glavno pitanje istrage.

"Za razliku od pokušaja atentata na slovačkog premijera Fica ili na japanskog premijera Abea koji su upucani iz neposredne blizine, ovdje se radi o kompliciranijoj tehnici i velikoj udaljenosti. Nejasno je zašto snajperisti to nisu ranije detektirali", smatra Jurjević.

Prokomentirao je i činjenicu da je Trump samo okrznut.

"Radi se o sreći za Trumpa i nesreći za dvoje ljudi koji su od hitaca poginuli. Nemoguće je da je netko iscenirao ovakvo nešto", osvrnuo se na teorije zavjere.

Ubojica je pucao s udaljenosti. Upitan smatra li da je mladi 20-godišnji napadač to mogao učiniti sam, ocijenio je da se sve češće suočavamo s napadima koje izvršavaju osobe od kojih se to ne očekuje.

"Njegov profil odgovara i onome čovjeku koji je izvršio napad na Banske dvore. Mlađa osoba, još u adolescenciji. Amerika je sklona pucnjavama. Preko 20 tisuća ubojstava godišnje u Americi uzrokovano je vatrenim oružjem", rekao je stručnjak.

Pročitajte i ovo Troje mrtvih u SAD-u Krvavi pohod: Naoružani muškarac upao u supermarket i počeo pucati, iza sebe ostavio mrtve i ranjene

Ocijenio je i je li napadač dobar pucač.

"Nije primjereno, ali ovo pokazuje zavidnu razinu znanja i sposobnosti", smatra Jurjević.

Prokomentirao je i to što je osiguranje Trumpu dozvolilo da se nakon pucnjave pozdravlja s okupljenim pristašama.

"Bez obzira što se radi o profesionalcima, bili su u stanju šoka, no nije se smjelo dogoditi. Ništa osim reakcije kada su se bacili na njega nije bilo primjereno", rekao je.

O razini osiguranja koje imaju predsjednik i bivši predsjednik rekao je kako SAD imaju nedostižan stupanj.

"Svi kandidati za predsjednika pod nadzorom su i osiguranjem tajne službe. Radi se o broju od oko 7 tisuća ljudi. Ovisno o procjeni, individualno se radi plan osiguranja. U ovome slučaju radilo se o složenom sustavu jer je riječ o predsjedničkoj kampanji tijekom koje kandidati puno putuju. Za svaki skup potreban je izniman napor da bi se osigurali", objasnio je Jurjević.

Pročitajte i ovo atentat na Trumpa Oglasila se i Melania, pozvala je Amerikance da se ujedine i osudila napad: "Pokušao je ugasiti Donaldovu strast..."

Objasnio je i kako se veliki skupovi osiguravaju.

"Planiraju se tjednima unaprijed. U njega ulaze sve potrebne mjere predostrožnosti.

Udaljenost od mjesta pucanja do skupa bila je 110 metara i radi se o tvornici staklenih boca, dakle ne o jako frekventnome mjestu. Bilo bi dovoljno da su ju pokrila dva policajca.

Teška srca, ali moram reći da je bilo dosta propusta", zaključio je Jurica Jurjević.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.