MALA ŠKOLA PROGNOZE

Stručnjaci su otkrili što utječe na predvidljivost vremenske prognoze za zimu u Europi

Ključnu ulogu na predvidljivost sezonskih prognoza za zimu u Europi imaju pojave El Niña ili La Niñe.

Studija američkog Nacionalnog centra za atmosferske znanosti otkrila je neke čimbenike koji utječu na predvidljivost sezonskih prognoza za zimu u Europi.

Istraživanja su pokazala da predvidljivost zime na europskom kontinentu u velikoj mjeri ovisi o stanju atmosfere i oceana u drugim dijelovima svijeta.

U tome ključnu ulogu imaju pojave El Niña ili La Niñe u ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana. Pokazalo se da u slučaju događanja snažnih El Niña ili La Niñe, pouzdanost sezonske prognoze za nadolazeću zimu u Europi zamjetno raste.

Nasuprot tome, kada su u ovom pacifičkom dijelu bili prisutni neutralni uvjeti, sezonska prognoza vremena u Europi u narednom prosincu, siječnju i veljači imala je zamjetno veću neizvjesnost.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.

Pročitajte i ovo Majka stradalih u suzama Albanka prvi put pred obitelji brata i sestre koje je ubila neodgovornom vožnjom: "Emotivno, strašno i šokantno, danas sam prvi put saznao..."

 

  Pročitajte i ovo GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Ide u utrku za Pantovčak: "Milanovića pitajte koga lovi, a Plenković će odlučiti kakav će nam biti dijalog"