Vlada ga je predstavila partnerima

Dugo se o njemu priča, a detalji se još ne znaju: Stručnjaci i bivši ministri pitaju se hoće li novi porez biti pravedan

Od obećanja o predstavljanju prošla su već dva tjedna, no porez na nekretnine još uvijek je u najvećoj mjeri nepoznanica. Ministar financija Marko Primorac nakon čvrstog i odlučnog istupa donekle je reterirao, koalicijski partneri šute, a stručnjaci i bivši se ministri pitaju – ako i zaživi, može li taj porez biti pravedan?

Unatoč najavama detalji o porezu na nekretnine još nisu poznati i sve pomalo podsjeća na već viđenu situaciju kada je porez najavljen i izglasan u Saboru, a onda se od njega odustalo.

"Zapravo, ne govori se zaista o pravom porezu na nekretnine, nego se govori o jednom malom segmentu nekakvog novog poreznom opterećenja koje ide u nekom drugom usmjerenju. Karakteristika svakog poreza za nekretnine jest da bi se nekretnina morala oporezivati prije svega po tržišnoj vrijednosti", objasnila je Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

To povlači za sobom i pitanje pravednosti poreza, pogotovo prema onima sa nižim dohocima. Jer javna uprava, posebno na lokalnoj razini, nema kapaciteta za procjenu te vrijednosti.

"Ne postoji veliki broj ili dovoljan broj obrazovanih lokalnih službenika koji mogu odraditi taj posao. Veliki broj općina i malih gradova uglavnom ima samo pročelnika jedinstvenog upravnog odjela i jednog do dva komunalna redara", rekla je Jurlina Alibegović u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem.

Tu je i pitanje neoporezivanja prve nekretnine. Veći bi porez mogao plaćati vlasnik garsonijere ako uz to živi u stanu od 50 kvadrata nego vlasnik luksuzne vile. Ministru koji je prvi planirao uvesti porez sporno je što se ne ukida komunalna naknada.

"Komunalnu naknadu zamijeniti porezom na nekretnine, zamijeniti kvadrate vrijednošću i oporezivati one koji te nekretnine nemaju u funkciji", napomenuo je Slavko Linić.

Poseban naglasak stavlja na prazne nekretnine koje pritom imaju sve uvjete za stanovanje.

"Sva infrastruktura koja je načinjena za te nekretnine – voda, struja, plin, telefoni, cesta, gradski prijevoz – sve to nije u funkciji ako nekretnina nije u funkciji", istaknuo je bivši ministar.

Svjetlo na kraju tunela ipak se nazire jer, kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, Vlada je prijedlog poreza predstavila koalicijskim partnerima te na stranačkim tijelima, a javnost bi s njim trebala biti upoznata početkom idućeg tjedna. Tada će se znati i hoće li novi namet biti hrabar i pravičan.

Pročitajte i ovo stambena politika Oporba oplela po Vladi zbog poreza na nekretnine: "Sad su se našli praviti pametni, neka prvo počiste u svom dvorištu"

Pročitajte i ovo novi namet Poznati obrisi poreza na nekretnine, mnogi su ogorčeni: "Uopće mi nije jasno, što ćemo raditi ako ovo nećemo?"