Raskid crkve i države

Treba li raskinuti ugovore sa Svetom Stolicom? Stranke se očitovale uoči izbora

Tko čita ugovore? (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Četiri organizacije zajednički su poslali upit političkim strankama da se izjasne o raskidu ugovora sa Svetom stolicom. Donosimo pregled njihovih odgovora.

Građanska inicijativa Pokret za sekularnu Hrvatsku i tri udruge uputile su 8. lipnja političkim strankama otvoreno pismo s pitanjem smatraju li da bi ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske trebalo ukinuti, a o čemu smo ranije pisali.

U priopćenju Pokreta za sekularnu Hrvatsku stoji kako su isto poslali „svjesni povlaštenog statusa Katoličke Crkve u Hrvatskoj, koja nas zahvaljujući ugovorima sa Svetom Stolicom košta otprilike 1,2 milijarde kuna godišnje i stvara nam cijeli niz problema“.

Budući da je istekao rok za očitovanje iz udruga su objavili i odgovore političkih stranaka koje su zaprimili u roku.

Negativni odgovori

Glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok odgovorio je da je Sveta Stolica iskonski subjekt međunarodnog prava. U priopćenju zaključuje da crkva uživa prepoznatu međunarodnu osobnost zbog koje i druge države žele imati ugovore s njom, pa prema tome to želi i Hrvatska.

„Kao ne manje važnu činjenicu ističemo da se prema posljednjem popisu pučanstva 86,28 posto građana Republike Hrvatske se izjasnilo kao katolici“, zaključeno je u priopćenju.

Negativan je odgovor stigao i iz HGS-a Željka Keruma. Oni pak smatraju da bi se katolike ugnjetavalo u slučaju ukidanja ugovora.

„Smatramo da u sekularnoj državi bi većina građana RH bila potlačena od strane manjinskih vjerskih zajednica, što je nedopustivo. Svi građani RH, bez obzira na vjeroispovijest su dužni poštivati RH i veliku većinu koju čine upravo Katolici“, odgovorili su. Za kraj su predložili da se odluka o tome donese na referendumu.

Pozitivni odgovori

Pozitivan odgovor stigao je iz stranke Demokrati i laburisti koji ističu da je upravo revidiranje Vatikanskih ugovora, kako financijskih tako i religijskih praksi upravo osnova njihova programa.

„Religija ne smije raditi raskol u društvu te je nužno rasteretiti državni proračun, a posebno sada kada nam je velika ekonomska kriza pred vratima. Crkvi nije mjesto u politici, u školama, u državnim institucijama, kulturi. Vjera je privatna stvar svakoga čovjeka, i Crkva u Hrvatskoj mora poštivati ovaj doseg 21. Stoljeća, stoji u priopćenju.

Iz političke platforme – Možemo! Istaknuli su da bi trebao postojati ugovor s Vatikanom kao i sa bilo kojom drugom državom, ali da se on mora zakonski definirati, a trenutni ugovori revidirati.

Istog su stava i stranke Nova ljevica iz koje ističu da „samo transparentnost može spriječiti zloupotrebe u financijskim operacijama, posebno kada se radi o potrošnji javnih prihoda“.

Da se ugovori moraju revidirati smatraju i u stranci Održivi razvoj Hrvatske (ORAH), PAMETNO, Radnička Fronta, SRP i stranka Za grad.

Na upit nisu željele odgovoriti brojne stranke, među kojima se od poznatijih ističu HSLS, HSS, IDS, HSP, SDP, SDSS, Živi zid, MOST, kao niti DP Miroslava Škore.