organizirat će se dostava lijekova

''Ograničit će se kretanje starijih, utvrđena čak 93 kršitelja samoizolacije'': Još nepoznato u kojim su gradovima novooboljeli od koronavirusa

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na konferenciji za medije objavio je najnovije podatke i mjere vezane za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je devet novih slučajeva. Još nema informacija u kojim su gradovima novooboljeli. Do ovog trenutka testirano je 1014 uzoraka i 29 uzoraka je na testiranju. Pod zdravstveni nadzor stavljeno je 9598 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U Republici Hrvatskoj u karantenu su smještene 63 osobe, 24 strana državljana i 39 hrvatskih. 630 kontakata je pod nadzorom. ''Slika je i dalje vrlo dobra i učinit ćemo sve da tako i ostane, ali izvjesno je da broj oboljelih može rasti'', rekao je.

Komentirao je priopćenje Svjetske zdravstvene organizacije da je nedovoljan broj testiranih, nedovoljna briga o izolacijama i praćenje kontakata. Ministar kaže da imamo adekvatan broj testiranih i da se broj ne povećava jer je struka rekla tko se treba testirati. ''U protivnom možemo testirati cijelu populaciju, pa nećemo imati relevantne podatke'', objasnio je. Apelirao je na starije da ostanu u kućama i izlaze samo u slučaju nužde. Kaže da će učiniti sve da im se dostavi sve što je potrebno. Rekao je da će produljiti rok za koji se mogu izdati lijekovi za kronične bolesnike. Rade na tome da se starijima i nemoćnima dostave lijekovi. ''Ako se njih zaštiti, omogućit će se bolje funkcioniranje zdravstvenog sustava'', rekao je.

''Nema jasnih znakova lokalne transmisije virusa''

Šefica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da među novooboljelima nema težih slučajeva. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ponovio je upute - redovito pranje ruku, kašljanje u lakat i izbjegavanje bliskih kontakata te dezinfekcija svih javnih prostora.

Ministar Beroš rekao je da se u mnogim državama svijeta ne testiraju ljudi, pa da Svjetska zdravstvena organizacija nije mislila na Europu i Hrvatsku kad je rekla da se pojačaju testiranja. ''Nemamo jasnih znakova lokalne transmisije, ali smo neovisno o tome podigli stupanj obrane jer je virus ušao u zdravstveni sustav'', rekao je.

Ograničit će se kretanje starijih osoba

Šef Stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da će Vlada danas, a Sabor sutra izmijeniti Zakon prema kojem će Stožer dobiti veće ovlasti. ''To znači da će se naše odluke provoditi po svim linijama rada'', objasnio je Božinović. Najavio je odluku kojom će se nastojati ograničiti kretanje starijih osoba. Pojačat će se kontrola ljudi u samoizolaciji. Kaže da su zaprimili više od 500 dojava o kršenju samoizolacije, a utvrđeno je 93 prekršitelja koji će biti sankcionirani.

''Stožer sve radi u skladu s mišljenjem struke i ima pripremljene aktivnosti, a one se aktiviraju u trenutku kad se procijeni'', rekao je Božinović. Kaže da se sustav mora organizirati na način da se ne dovede u pitanje ono što mora funkcionirati. Nije odgovorio na pitanje spada li među širitelje lažnih vijesti i Pavle Kalinić, koji kaže da se s mjerama kasni više od dva tjedna. ''Nije teško danas biti pametan, svi znamo što će se događati'', rekao je Božinović. Ponovio je da treba odustati od planiranih putovanja u inozemstvo, a najavio je da će se tijekom dana zatvoriti 27 pograničnih prijelaza sa Slovenijom. Rekao je da se razmišlja i o angažiranju HGSS-a.

Alemka Markotić rekla je da je bilo slučajeva da su prvi testovi bili negativni, a da se kasnije pokazalo da su zaraženi.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.