Za Slavonce dvojbe nema - za Uskrs, na stolu mora biti domaća šunka, a za dobru šunku treba izdvojiti i dobar iznos! Manje i jeftinije šunke ima u mesnicama, a za kilogram se mora izdvojiti 40-ak kuna. Domaću šunku, građani su spremni platiti. 'To je bolje! Domaće je domaće', kazala je Elza.
>> Dašak Slavonije u srcu Zagreba: Domaće životinje i tradicionalne delicije
Mato Rebić po šunku nikada ne bi u trgovinu. 'Ovo iz trgovine se ne može se sa šunkom mjeriti', kazao je. Slavonsku domaću šunku u trgovinama ćete teško i naći. Uz prešanje i dobru buru, na tržište su se probili dalmatinski i istarski pršuti. 'Mislim da je to glavni razlog, mogućnost plasmana u turizmu', kazao je profesor Đuro Senčić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.
Mato vjeruje da bi slavonska šunka našla svoje kupce. 'Jadno je što je nema i što se koristimo kojekavim uvozima', dodao je.
Uvozimo jer domaćih svinja za proizvodnju šunke nemamo. 'Mi u svinjogojstvu proizvedemo 800.000 tovljenika, a potrošimo 2,5 milijuna', kazao je profesor Senčić. Dok se taj odnos ne promijeni, slavonsku šunku moći ćemo naći samo na tavanima.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook