Samit u Dubrovniku

Što je Plenković obećao Zelenskom? Zbog jedne pojedinosti sporazum će biti puno drugačiji

Andrej Plenković i Volodimir Zelenski Foto: Vlada RH
U srijedu će u Dubrovniku biti potpisana deklaracija, kao i novi sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine.

Na samitu Ukrajine i zemalja Jugoistočne Europe koji se u srijedu održava u Dubrovniku bit će potpisana deklaracija koja bi trebala biti na tragu onih ranijih potpisanih na prethodna dva samita u Ateni i Tirani.

Dubrovačka deklaracija, očekuje se, sadržavat će, između ostalog, osudu ruske agresije i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Na marginama samita Andrej Plenković i Volodimir Zelenski potpisat će sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizirale aktivnosti dviju zemalja koje već postoje, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Sporazumom bi se pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove, doznaje se iz Vlade.

Bilateralni sigurnosni sporazum o suradnji između Hrvatske i Ukrajine trebao bi biti na tragu deklaracije iz srpnja prošle godine, no ne u cijelosti zbog odbijanja predsjednika Zorana Milanovića da ona uključuje vojnu ili sigurnosnu podršku. Stoga će sporazum koji će biti potpisan u Dubrovniku ostati na tragu onih ranijih između Hrvatske i Ukrajine, a odnosi se na nastavak pružanja humanitarne pomoći te prenošenje iskustva o razminiravanju i procesuiranju ratnih zločina te obnovi, doznaje se.