Kada se bogati stol spoji s dobrom zdravicom i cjelonoćnim veseljem, slijedi oporavak dan poslije. A onda hrana mora biti i lijek. Splićani su na različit način odgovarali na naše pitanje o tome što će se jesti na Staru, ali i na Novu godinu. Pašticada, pečenje, juhica, janjetina, sarme, zelje, pašta fažol, slane srdele, samo su neki od odgovora na naše pitanje.
>> 'Hrvati se za blagdane šopaju, a onda u siječnju idu na dijetu'
Turisti iz Meksika, koji će 2011. dočekati u Splitu rekli su kako je kod njih tradicija da se jede puretina i janjetina, a o najvažnijem sastojku za doček Nove godine bili su jednoglasni. ‘Tekila’, viknuli su u glas. Kako će i neki kod nas piću dati prednost nad hranom u novogodišnjoj noći, pitali smo splitske kuhare za prijedlog menija za 1. siječnja.
‘Svakako nešto lagano poput šalse ili malo manistre. DObro bi došla riba, riža, obavezno salatica’, kaže kuhar Miri Bogdanović, a prolaznici su svemu tome dodali tjesteninu s rajčicama, blitvu ili špinat. Doduše, ima i onih koji planiraju prvog dana Nove godine nastaviti tamo gdje će stati zadnjeg dana stare. ‘’Na janjetinu će se udariti janjetinom. Klin se klinom izbija’, rekao nam je jedan Splićanin kojem, kao I svim gurmanskim maratoncima dajemo savjet - puno fizičkog veselja i plesa. Pa tko izdrži!