Prošek - desertno piće, slatkog okusa koje se tradicionalno proizvodi u Dalmaciji, a prosecco je pjenušavo vino od istoimene sorte grožđa koje se proizvodi u talijanskoj pokrajini Veneto.
'Kad sam prvi put bila u Italiji prilikom jednog poslovnog posjeta oni su nam ponudili normalno njihovo domaće vino i svakako, kad sam čula izraz, bila sam sto posto sigurna da ćemo dobiti prošek, bila sam izrazito iznenađena kad sam vidjela da se radi zapravo o jednom krasnom pjenušavom vinu', kazala je nutricionistkinja Olja Martinić.
Prošek ima drugačiju aromu i tehnologiju proizvodnje - radi se od prosušenog grožđa. 'Specifičnost prošeka je upravo da se alkoholna fermentacija proizvodi isključivo s kvascima. Ide do kraja, ne dodaje se nikakav vinski destilat, u vrhunski prošek se ne dodaje šećer', kazala je Iva Tomić- Potrebuješ iz Instituta za melioraciju krša i jadranske kulture.
>> Prošek: Jakovina priznao pogrešku i najavio sankcije za tehničku službu
U Dalmacijavinu proizvodi se više od pedeset godina i žele ga proizvoditi i dalje pod istim imenom. 'Međutim, mi smo i zbunjeni, svi su proizvođači zbunjeni zapravo izjavama ministarstva koje se mijenjaju iz dana u dan', kazala je Lada Terzić iz Dalmacijavina.
Ministar poljoprivrede pojašnjava: 'Ako nešto nismo pregovarali, ako nismo dobili dozvolu, onda ne možemo pod tim nazivom staviti vino na tržište. Ono što imamo zalihe moći ćemo prodavati, moći ćemo i dalje nastaviti s proizvodnjom, ali na inicijativu samih proizvođača ministarstvo poljoprivrede će vrlo brzo krenuti u postupak priznavanja zaštite oznake', kazao je ministar Tihomir Jakovina.
Zahtjev će podnijeti odmah poslije ulaska u EU. 'U suprotnom, ako bi inzistirali na prodaji i daljnjem trženju prošeka pod ovim nazivom, riskiramo tužbe - da li Europske komisije ili samih zainteresiranih proizvođača iz Italije', dodao je Jakovina.
Sve je to trebalo napraviti prije, kaže ministar, još u pregovorima, pa i tražiti prijelazno razdoblje.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook