Ukrali desetke tisuća eura

SMS prevaranti sve su kreativniji pa treba znati kako se zaštititi: Postoji nekoliko jasnih znakova da je riječ o muljaži

Usprkos upozorenjima policije gotovo svakog dana pojavljuju se nove žrtve SMS prevara. Najnovijom, koja cilja na brižne roditelje, prevaranti su u svega nekoliko dana građanima ukrali desetke tisuća eura. Kako se zaštititi, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Smishing je vrsta phishing napada koji se provodi putem SMS-a. U lovu na vaše novce ili podatke, pošiljatelji postaju sve kreativniji, a u svega nekoliko dana građanima su ukrali desetke tisuća eura.

"To vam izgleda ovako: dobili ste paket, ne znamo vašu adresu, javite nam adresu. To bi bila čudna poruka koju sam ja dobila", ispričala je Renata iz Zagreba.

A paketa – nigdje. Već u samoj SMS poruci postoji nekoliko znakova koji odaju da je riječ o prevari, a ne o pošiljci Hrvatske pošte.

"Tu se vrlo često nalazi jako puno pravopisnih i gramatičkih grešaka, a isto tako linkovi na koje vas vodi su uglavnom neki linkovi koji sadrže jako puno nekih čudnih znakova, a jedina domena Hrvatske pošte je posta.hr", objasnio je Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte.

Pošta nikada neće ni zatražiti novac putem SMS-a. No, napadači hoće. Uspostavite li komunikaciju s njima, strpljivo će pričekati pravi trenutak.

"Ciljaju da korisnici ne čitaju pažljivo SMS poruke i sadržaj koji su zaprimili i da u brzini odgovaraju na takve poruke", tijekom razgovora s reporterkom Dnevnika Nove TV Ivanom Kopčić pojasnila je Gordana Kulišić iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Napadači spretno biraju i sadržaj koji bi mogao zainteresirati velik broj ljudi. Najnoviji primjer je SMS prevara u kojoj se roditeljima javlja dijete i moli ih da mu se jave na potpuno nepoznat broj. Građani znaju dobiti i poziv na sud ili obavijest o povratu poreza. Lepeza poruka je široka, a jedno od rješenja – ignoriranje. Svaku sumnjivu poruku ili poziv još je bolje prijaviti HAKOM-u.

"HAKOM će u suradnji s operatorima provjeriti prijave i blokirati takve brojeve i u konačnici upozoriti korisnike da postoje moguće prevare", rekla je Kulišić.

Ako izgleda sumnjivo, vjerojatno je sumnjivo. Zato – ne nasjedajte.

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća Muškarac koji je pokosio cijelu obitelj na Viru bio je maneken, radio i za Armani

Pročitajte i ovo Ronioci u akciji spašavanja U havariji jahte nestao kontroverzni bogataš, majka spasila dijete: "Sve što sam mogla čuti oko sebe bili su vrisci drugih"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr