brojna populacija

Senzacija! U samom središtu našeg grada pronađena iznimno rijetka i endemska vrsta

Apsolutna senzacija u Puli! Iako zvuči nevjerojatno u samom središtu grada pronađene su čovječje ribice, iznimno rijetka i endemska vrsta. Svoj dom našle su u izvoru vode koji je u funkciji još iz antičkog doba.

Čovječja ribica se vratila u centar Pule. Viđene su njih čak tri. Pronađene su u stalnom izvoru vode Nimfej, tik do Arene, na mjestu posebnom u cijelom svijetu.

"Ovo je jedinstven lokalitet, jedinstveno nalazište u svijetu. Naime, imamo čovječju ribicu u urbanoj sredini, u centru grada. A i jedno je od nalazišta koje su na najnižoj nadmorskoj visini. Naime, ovo izvorište je na svega metar nadmorske visine", kaže speleologinja Andrea Deklić.

Uočili su ih sasvim slučajno prije nekoliko dana.

"Došli su ronioci čistiti izvor i poslali su nam slike. Vidjeli smo jednu, onda se ona sakrila, na kraju su bile tri", kaže direktor pulskog komunalnog poduzeća Robi Fuart. 

Prvi put ovdje je dokumentirana prije više od 15 godina. Od tada uočena je tek nekoliko puta.

Ova brojnost pokazuje da u podzemlju Pule vjerojatno postoji puno veća populacija.

"Pronašli smo dvije sitne od 7 - 8 centimetara i jednu od 15 -20. Ova veća ima više od 16 godina", kaže speleologinja. 

Dokaz su da je ova voda iznimne kvalitete.

Čovječja ribica u Hrvatskoj strogo je zaštićena životinja, a i nalazi se na takozvanoj crvenoj listi što znači da joj prijeti izumiranje u prirodi.

Ovaj nalaz u centru grada oduševio je Puljane.

"Definitivno sam iznenađen, ne bi očekivao. Da me netko pitao gdje ih mogu naći rekao bih u nekoj špilji. Postojna gradi na tome cijeli turizam i zašto ne izgovoriti i spomenuti, da imamo i mi čovječje ribice", kaže Željko iz Pule. 

One će od sada biti pod budnim okom stručnjaka.

 

  Pročitajte i ovo pokopana prva žrtva Mještani pogođenih sela nemaju mira, strepe od novih poplava i odrona: "Vidiš smrt pred sobom..."

  Pročitajte i ovo sanacija podgore Uklanja se blato i mulj, nakon što su bujične poplave poharale sve pred sobom: "Pred kućom mi je bilo jezero"

 


 

Povezane teme