I za ove blagdane poruka je - ne bacajte hranu, a u prilogu vam donosimo i savjete masterchefa Melkiora Bašića kako ostatke pretvoriti u nove delicije. Naravno da ostane hrane, slažu se sugovornice reportera Nove TV Dalibora Špadine. Ne ostane puno, ali..
Neki od ostataka pečenog mesa naprave nešto dinstano - s paprikom, paradajzom...
Kaže se da u kupovinu namirnica nikad ne treba ići gladan. Također uvijek treba imati popis za kupovinu, a danas zahvaljujući aplikacijama na pametnim telefonima popis može dijeliti cijela obitelj.
Pokušajte ne pripremati prevelike količine hrane. Na tanjure stavljajte manje porcije. Bit će manje ostataka, a uvijek možete zagrabiti još. Goste s blagdanskog objeda treba nagovoriti da višak ponesu kući.
Tanja Filipović Popović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača savjetuje da kad pripremamo hranu za blagdane moramo znati koliko nam ljudi dolazi i odrediti točne normative, jer tu nastaje puno otpada od hrane. Vrlo je bitno poslje skladištiti tu hranu.
Umjesto bacanja od ostataka se mogu pripremiti možda i još ukusnije delicije. Jednostavan recept za ostatke od božićnog pečenja ima član žirija Masterchefa Melkior Bašić.
Melkior Bašić, Chef, kaže kako nam trebaju tava i kruh.
"Jako je jednostavno - pečenje narežite na rezance skupa s onim umakom od pečenja stavite u tavu, tostirajte kruh, složite si lijepi sendvič, možete i salatu napravit unutra također to ugrijano pečenje možete staviti u salatu i imate puno lakši obrok", savjetuje Bašić.
Treba znati razliku označavanja roka trajanja hrane između oznake "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do". Trajnije zapakirane namirnice uvijek se može i donirati raznim socijalnim samoposlugama. Čak i kilogram brašna ili šećera viška nekome će dobro doći.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr