JEDNOSTAVAN RECEPT

Nakon blagdana ne bacajte hranu! Masterchef Melkior Bašić savjetuje kako ostatke pretvoriti u nove delicije

A svi koji su Božić mogli proslaviti s obitelji, učinili su to uz bogate božićne stolove. Purica, patka, odojak, mlinci, francuska salata - koliko god bilo ukusno, uvijek ostane viška koji završi u otpadu. U prilogu Dnevnika Nove TV donosimo savjete masterchefa Melkiora Bašića kako ostatke pretvoriti u nove delicije.

I za ove blagdane poruka je - ne bacajte hranu, a u prilogu vam donosimo i savjete masterchefa Melkiora Bašića kako ostatke pretvoriti u nove delicije. Naravno da ostane hrane, slažu se sugovornice reportera Nove TV Dalibora Špadine. Ne ostane puno, ali..

Neki od ostataka pečenog mesa naprave nešto dinstano - s paprikom, paradajzom...

Kaže se da u kupovinu namirnica nikad ne treba ići gladan. Također uvijek treba imati popis za kupovinu, a danas zahvaljujući aplikacijama na pametnim telefonima popis može dijeliti cijela obitelj.

Pokušajte ne pripremati prevelike količine hrane. Na tanjure stavljajte manje porcije. Bit će manje ostataka, a uvijek možete zagrabiti još. Goste s blagdanskog objeda treba nagovoriti da višak ponesu kući.

Tanja Filipović Popović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača savjetuje da kad pripremamo hranu za blagdane moramo znati koliko nam ljudi dolazi i odrediti točne normative, jer tu nastaje puno otpada od hrane. Vrlo je bitno poslje skladištiti tu hranu.

Umjesto bacanja od ostataka se mogu pripremiti možda i još ukusnije delicije. Jednostavan recept za ostatke od božićnog pečenja ima član žirija Masterchefa Melkior Bašić.

Melkior Bašić, Chef, kaže kako nam trebaju tava i kruh.

"Jako je jednostavno - pečenje narežite na rezance skupa s onim umakom od pečenja stavite u tavu, tostirajte kruh, složite si lijepi sendvič, možete i salatu napravit unutra također to ugrijano pečenje možete staviti u salatu i imate puno lakši obrok", savjetuje Bašić.

Pročitajte i ovo Bit će to zanimljivo! Neočekivani gosti će kandidate probuditi usred noći i dati im jasan zadatak: ''Što ste mislili spavati?"

Pročitajte i ovo kakva dogodovština! Melkior Bašić raspričao se o svom zmijskom plesu koji je možda negdje i zabilježen: ''Gazda i dan danas to priča svima!''

Treba znati razliku označavanja roka trajanja hrane između oznake "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do". Trajnije zapakirane namirnice uvijek se može i donirati raznim socijalnim samoposlugama. Čak i kilogram brašna ili šećera viška nekome će dobro doći.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme