muke po nekretninama

Na što sve treba paziti ako kupujete stan: "Dvaput sam mislio da je gotovo, a onda se dogodio obrat"

Ilustracija Foto: Ranko Suvar/Cropix
Kupovina prvog stana može biti vrlo stresna pogotovo za one koji ga odluče tražiti sami i nemaju iskustva ni stručnog znanja.

Kupnja prve nekretnine velik je, ali i stresan korak u životu koji zahtijeva pažljivo planiranje i puno strpljenja. Naročito ako se u novi dom ulaže životna ušteđevina ili se u banci zadužuje kreditom na 30 godina.

Ne pomaže niti to što cijene kvadrata u Hrvatskoj i dalje rastu iz mjeseca u mjesec. Potraga za pravom nekretninom obično potraje pa se nerijetko događa da do potpisivanja ugovora treba pripremiti više novca od onog što se planiralo u startu jer će u međuvremenu stanovi još malo poskupjeti.

Naš čitatelj koji je već mjesecima u potrazi za stanom podijelio je s nama svoja iskustva i praktične savjete za sve one koji tek kreću u potragu za nekretninom svojih snova.

"U potrazi za stanom proživio sam pravu katarzu. Dva puta sam bio uvjeren da sam našao stan, mislio sam da je sve dogovoreno, ali ispalo je da baš i nije tako i da treba biti jako oprezan do zadnjeg koraka," kaže naš sugovornik.

U 10-ak mjeseci koliko traži stan pogledao ih je 20-ak, no već puno toga se, kaže, može saznati u telefonskom razgovoru, bilo s agentom bilo sa samim vlasnikom.

Panorama Zagreba Foto:Marko Todorov/Cropix

"Obilazak stanova, različitih kvartova, pregledavanje oglasnika i zivkanje telefonom uopće ne treba gledati kao traćenje vremena ili neki veliki minus već skupljanje iskustva koje pomaže u daljnjem procesu kupovine. Danas sam sigurniji u ono što želim, drugačije razgovaram s prodavateljima i postavljam se prema agentima što je jako važno", pojašnjava.

"Mjesec i pol su mi govorili da je vlasnik stana na moru"

Naravno, kako to ide u životu, ispada da se najbolje uči na lošim iskustvima.

"Dogovorio sam kupnju, cijenu i čekao potpisivanje ugovora. Agencija je uklonila oglas za stan. No, onda sam uočio da se oglas opet pojavio, a agencija mi ništa nije javila. Ispostavio se da se prodavatelju žurilo i da je htio nekome prodati stan za gotovinu iako sam ja u startu rekao da ću kupovati putem kredita", priča naš čitatelj kojem su agencije zapravo zadavale dosta muke.

"Jednom sam naišao na stan koji je agencija vidjela u oglasniku i odlučila samoinicijativno tražiti kupca, a onda vlasniku ponuditi da su ga našli. Ako želite pogledati stan, kažu vam da im vlasnici nisu dali ključ. Imao sam takav slučaj, a iz agencije su mi mjesec i pol govorili da su vlasnici na moru. Često se dogodi da agenti govore da postoji više zainteresiranih kupaca kako bi dobili više novca za stan, a zapravo baš i nema drugih kupaca", govori naš sugovornik. 

Naglašava da se ne treba ustručavati pregovarati o cijeni koja nerijetko bude prenapuhana jer prodavatelji kojima nije bitno da što prije prodaju stan jednostavno idu po sistemu – ako prođe, prođe.

Kao i mnogi koji traže nekretninu rado bi zaobišao agencije koje prosječno uzimaju proviziju 1,5 do 2 posto od postignute kupoprodajne cijene. Jedna od metoda samostalnog traženja stana je postavljanje vlastitih oglasa "Kupujem stan" na oglasnim pločama u zgradama ili supermarketima.

"Ima dosta starijih osoba koje se baš i ne snalaze s internet oglasnicima, ne žele angažirati agencije i zapravo ne znaju kako prodati stan pa je to isto jedan od načina. Nekad su mi znali ukloniti oglase, ali ponekad bi me vlasnici i zvali da dođem vidjeti stan mimo agencije", kaže.

Treba biti svjestan mogućih ulaganja i troškova

Naglašava da prilikom razgledavanja nekretnine kupac treba biti svjestan svih problema i mogućih ulaganja koja će povećati ukupne troškove, ali je i dobra metoda za smanjivanje cijene. Poželjno je sa sobom dovesti nekog tko se razumije u građevinu ili unutarnje radove i tko vam može dati procjenu stanja zgrade i samog stana.

"Mnogi vlasnici/agenti kažu da su nešto renovirali prije pet godina, a zapravo su to radili prije 15 godina što je velika razlika", naglašava naš sugovornik.

Stanogradnja Foto:Jure Miskovic/Cropix

Savjetuje da se prije upuštanja u kupovinu stana svakako ode u banku kako bi se informirali pod kojim uvjetima uopće možete dobiti kredit i na koji iznos možete računati.

No, ponekad se, kad vam se čini da imate sve što treba i da ste našli ono što ste tražili, dogode nepredviđene stvari vezane uz vlasništvo, mogućnost upisa hipoteke... 

Provjerite jesu li papiri čisti 

Provjera vlasništva nekretnine, ali i drugih isprava kao što su građevinska i uporabna dozvola bez kojih nije moguće dobiti kredit u banci svakako su jedan od najvažnijih koraka ako ne raspolažete gotovinom i ako želite mirno spavati u domu svojih snova. Od vlasnika je dobro tražiti i energetski certifikat kako biste dobili uvid u stanje cijelog objekta.

Zemljišno knjižni izvadak se sastoji od tri dijela: posjedovnice u kojoj se opisuje nekretnina, katastarski broj, površina, adresa, način uporabe, izgrađenost i sl., vlasničkog lista gdje se navode podaci o vlasniku i sve promjene te teretnog lista iz kojega je vidljivo je li nekretnina opterećena pravima trećih osoba, primjerice hipotekom.

Do ovih podataka možete doći preko stranica Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, na poveznici Uređena zemlja. Treba znati podatke prodavatelja i broj katastarske čestice ili zemljišnoknjižnog uloška i naziv katastarske općine.

Pročitajte i ovo Magnituda 3,7 Jak potres usred noći uznemirio susjede: "Probudilo me, a ona je bila prestravljena"

Pročitajte i ovo problemi s kvalitetom Prijavljena nestašica još jednog lijeka, neće ga biti mjesecima: Pacijenti se trebaju javiti liječniku